Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Selektivna primena zakona od strane vlasti može da deluje kao zastrašivanje i neka vrsta cenzure, kažu za portal Nova.rs u Ambasadi SAD, a povodom hapšenja, pa puštanja na slobodu novinarke Ane Lalić.

„Pomno pratimo ovaj slučaj i zabrinuti smo. Selektivna primena zakona od strane vlasti može delovati kao zastrašivanje i neka vrsta cenzure“ rečeno je za naš portal iz Ambasade.

Kako Ambasada navodi u pisanom odgovoru, Sjedinjene države veruju da je sloboda stampe od suštinskog značaja i ističu da pomno prate ovaj slučaj.

„Imajući u vidu jasan interes Vlade da obezbedi informisanost građana, hapšenje novinarke zbog objavljivanja kritičkog mišljenja ne služi ovom interesu i može da poljulja poverenje u Vladine informacije“, piše u odgovoru Ambasade SAD-a, u kom dodaju da im je drago što je Ana Lalić puštena iz pritvora.

Upitani da li je prihvatljivo da se u zemlji koja vodi pregovore o članstvu hapse novinari, u Ambasadi kažu da Sjedinjene države nisu članica EU, ali da se „svi slažemo da u demokratskoj državi građani zaslužuju da u svako doba imaju pristup otvorenim izborima informacija, a u krizna vremena možda još više“.

Da podsetimo sinoć je novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno zadržavanje od 48 sati u PU u Novom Sadu zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede.

Ona je jutros puštena iz pritvora, međutim krivična prijava nije povučena a zaplenjeni su njena dva telefona i lap top.

Povodom hapšenja Ane Lalić reagovali su OEBSReporteri bez granicaEvropska federacija novinara, brojne javne ličnosti i političari.