Foto:AP Photo/Bojan Slavkovic

Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila je u četvrtak da su delovanja protiv organizovanog kriminala u interesu svih građana Kosova i da podržava kosovsku vladu u očuvanju vladavine prava na celom Kosovu, piše Kossev.

Ambasada je tako prokomentarisala jučerašnju akciju protiv šverca, tokom koje je na severu Kosova došlo do sukoba demostranata i pripadnika specijalnih jedinica Policije Kosova, javlja Kossev.

Iz ove ambasade navode i da napori da se nasiljem opstruiraju ovakva delovanja, samo pomažu onima koji žele da stvore podele među zajednicama na Kosovu.

Britanska ambasada ujedno novodi da je zabrinuta zbog zastrašivanja novinara tokom jučerašnjih događaja na severu.

„Takođe smo zabrinuti zbog izveštaja o zastrašivanju novinara koji pokušavaju da rade svoj posao i izveštavaju o činjenicama na terenu. Novinari imaju pravo da rade u sigurnom okruženju, a oni koji su pretnja tome, trebalo bi da odgovaraju zbog toga“, zaključuju iz ove ambasade.

Policijske jedinice iz Prištine izvele su juče koordinisanu akciju, kako su potvrdili, sprečavanja šverca, ali je u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečana došlo do nemira.

Juče ujutru je u ovim mestima došlo do sukoba građana, pre svega muškaraca – sa specijalnim jedinicama policije, a koje su stigle kao asistencija policiji i inspekciji koja je radila pretres u pojedinim objektima širom Mitrovice i Zvečana.

Najžešći okršaji dogodili su se u samom centru grada, prilikom pretresa apoteke, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, jedan od 10 lica trenutno za kojim traga Policija Kosova.

Bačene su kamenice i šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama, dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta.

Novinari KoSSev portala sprečeni su da izveštavaju sa terena i napadnuti su tokom obavljanja svog zadatka, ali se na terenu slično dogodilo i drugim medijskim ekipama, uključujući i one koje nisu ove napade prijavljivali.

U opštini Zvečan došlo je i do pucnjave, o čemu su informacije za sada kontradiktorne, ali su sve strane potvrdile da je vatrenim oružjem ranjen jedan Srbin, koji je u međuvremenu i operisan, i nalazi se trenutno van životne opasnosti u KBC Kosovska Mitrovica.

Iz policije su nakon završetka akcije naveli da je povređeno šest policajaca na severu od kojih je jedan Srbin, te da je ujedno uhapšeno osam osoba od kojih su tri sa severa, a što se tiče nacionalnosti, uhapšeno je šest Albanaca, jedan Bošnjak i jedan Srbin. Traga se za ukupno 10 lica, od kojih je dvoje Srba, svi ostali su Albanci.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova održao je juče i konferenciju za medije, naglašavajući da je akcija bila planirana na ukupno 26 lokacija širom Kosova, od čega je devet trebalo da se sprovede na Severu, ali da je uspela samo jedna, te da se sumnja u curenje bezbednosnih podataka.

Takođe, kazao je da je akcija sprovedena uz međunarodnu koorodinaciju, ali i da je akciju pokrenula jedna saveznička služba.

Naglasio je da akcija nije usmerena prema nacionalnoj pripadnosti, već protiv kriminala, da su sudija i tužilac u postupku Srbi, a da se u apoteci u severnoj Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, za kojim se inače traga, obavljao visok šverc.

Juče je u popodnevnim satima održan i hitan sastanak u Raški – državnog, vojnog i policijskog vrha Srbije sa čelnicima Srpske liste i grupom građana koje su poveli sa sobom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar