Bratska organizacija SNS u EP podnela amandman o priznanju Kosova

Politika 16. jun. 202211:35 > 12:01
Podeli:
Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U tekstu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je ove nedelje usvojen na sednici Odbora za spoljne poslove, nalazi se i poziv Srbiji i Kosovu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju”. Deo rečenice o međusobnom priznanju nije bio u nacrtu izveštaja, već je dodat preko amandmana koji je podneo Lukas Mandl, poslanik Evropske narodne partije (EPP).

Kako je objavio European Western Balkans, Mandl je poslanik u evropskom parlamentu od 2017. godine, a član je Austrijske narodne partije, koju je do prošle godine predvodio Sebastijan Kurc.

Lukas Mandl
Lukas Mandl Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Nacrt izveštaja napisao je u aprilu izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, takođe poslanik EPP. U njemu se pominjao samo sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je naknadno izmenjeno Mandlovim amandmanom. Ovaj amandman podržali su i poslanici drugih grupa, uključujući socijaldemokrate i zelene.

Mandl je u okviru amandmana takođe dopunio poziv da se sprovedu svi prethodni dogovori, pozivajući da to bude urađeno “u dobroj veri i blagovremeno”.

Lukas Mandl je, inače, jedan od evropskih poslanika koji se intenzivnije bavi ovim regionom. On je napisao nacrt Rezolucije o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, koja je usvojena u Evropskom parlamentu u decembru 2021.

Inače, Srpska napredna stranka (SNS) je pridružena članica Evropske narodne partije (EPP), koja okuplja evropske stranke desnog centra, od 2016. godine. Poslanici EPP-a su u prošlosti imali blaži stav prema SNS-u od drugih grupa u Evropskom parlamentu.

Tako su, na primer, 2021. godine poslanici EPP-a glasali protiv uključivanja afera Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija u izveštaj o Srbiji. Afere su se ipak našle u izveštaju jer su za to glasali poslanici socijaldemokrata, liberala, zelenih i levice.

Srpska napredna stranka nije prisustvovala majskom kongersu EPP-a u Roterdamu, na kojem je za predsednika ove evropske partije izabran Manfred Veber. SNS je propustila i kongres u Zagrebu 2019. godine, na kojem se takođe birao predsednik EPP-a.

BONUS VIDEO Pavle Grbović i Miloš Jovanović: Šolc, Kosovo, sankcije - Srbija staje na putu ka EU?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar