Aleksić objašnjava da li će NS izlaskom na izbore izdati bojkot

Politika 19. sep. 202121:29 > 21:55
Podeli:
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Učešće Narodne stranke na predstojećim izborima u Negotinu, koji su zakazani za 17. oktobar, naišao je na iznenađenje dela javnosti koji u ovoj partiji vidi najsnažnijeg sagovornika bojkota. Prema rečima potpredsednika NS, Miroslava Aleksića, odluka o izlasku na lokalne izbore je doneta kako bi se na praktičnom primeru videlo kako izgledaju izborni uslovi u Srbiji. On je istakao da Narodna stranka ostaje privržena ideji bojkota i da su oni svoju doslednost dokazali u nekoliko navrata u prethodnih godinu i po dana.

Na pitanje u čemu je razlika između lokalnih izbora u Neogtinu i onih za koje je NS tvrdila da je neophodno bojktovati, Aleksić odgovara da je odluka o bojkotu izbora doneta pre godinu i po dana i da su je donele sve stranke koje su zajedno činile nekadašnji Savez za Srbiju.

“Godinu dana smo pre toga išli u kampanju i govorili da nećemo učestvovati na izborima ukoliko ne bude uslova i to smo dosledno ispoštovali. Oni koji su tada izašli izbore, bilo lokalne, bilo parlamentarne izbore, su direktno prekršili odluku SzS i Sporazum sa narodom koji su potpisali. S druge strane, negotinski izbori su poslednji pred velike izbore i prilika gde može da se vidi kako izgledaju izborni uslovi u jednoj lokalnoj sredini”, naglašava Aleksić i dodaje da Narodna stranka nije promenila svoju odluku o bojkotu.

Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ta odluka je i dalje vrlo čvrsta. Napravili smo izuzetak kako bi smo napravili test u trenucima dok traju razgovori o izbornim uslovima. Svako ko sada želi da te lokalne izbore poredi sa sa onim koji su se organizovali pre godinu i po dana, kako bi rekao je NS nedosledna, pravi ogromnu grešku. Nisu dosledni oni koji nisu bojktovali izbore prošle godine”, podvlači on.

Aleksić smatra da su nedosledni bili oni iz opozicije koji su učestvovali na poslednjim lokalnim izborima u Zaječaru.

Pročitajte još...

“Neke naše kolege su nastupale na drugim izborima, poput onih u Zaječaru, ali ne kao članovi stranaka, već kao deo grupe građana. Za razliku od njih, mi se ne ponašamo tako. Doneli smo odluku da ovi izbori budu naš pilot projekat i pozvali smo i druge da nam se pridruže. To što oni nemaju kapaciteta da to učine nije razlog da se ljute na nas. Napominjem da na Narodna stranka nije promenila odluku o bojkotu”, kaže Aleksić.

Grbović: Legitimna odluka ukoliko mogu da ostvare dobar rezultat

Pokret slobodnih građana, pre izbijanja epidemije koronavirusa, bio je zajedno sa Narodnom strankom deo grupacije opozicionih stranaka koje su zagovarale ideju bojkota. Nakon što je doneta odluka da se na birališta, umesto u martu, izlazi u junu, rukovodstvo PSG odlučuje da promeni prvobitnu odluku o bojkotu i da ipak izađe na izbore, što njihove kolege iz Narodne stranke nisu blagonaklno dočekale.

Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Predsednik PSG, Pavle Grbović za Nova.rs kaže da ne bi trebalo kritikovati one koji izlaze na izbore i da je odluka Narodne stranke legitimna, ukoliko smatra da može da ostvari dobar rezultat.

“Principijelno smatram da ne bi trebalo kritikovati nikoga ko se na zakonom dozvoljen i legitiman način bori protiv ove vlasti, na bilo kom mestu. Taj princip ne sme da bude podložan promenama usled ličnih impresija i odnosa ili kratkotrajne lične satisfakcije, uprkos brojnim kritikama, pa i uvredama, sa kojima smo se mi suočavali”, rekao je Grbović.

On je istakao da ne želi da svojata ulogu moralnog supervizora i da meri “koncentraciju opozicionarstva” kod drugih.

“Poštujem autonomno pravo svake organizacije da donosi odluke onako kako misle da bi trebalo”, zaključuje Grbović.

„Ne jurimo rezultat u Negotinu“

Na pitanje Nova.rs da li Narodna stranka izlazi na izbore u Negotinu zato što tu vidi šansu za dobrim rezultatom, Aleksić kaže da to nema veze sa istinom, jer ta partija nema preterano snažan odbor u toj opštini.

„To je odbor koji postoji svega šest, sedam meseci. U pitanju ljudi koji nikada nisu učestvovali na izborima i ne znaju kako funkcionišu te stvari. Izabrali smo Negotin u odnosu na Mionicu, gde se takođe održavaju izbori, zato što je u pitanju veće mesto i zato je tu lakše videti šta se tačno dešava na terenu. Negotin će pokazna vežba i nama nije bitan rezultat. Mi ne idemo na izbore kako bi se borili za nekakav astronomski proces, već želimo da pokažemo kako izgleda izborni proces direktno.  Svako ko nam drži lekcije o doslednosti, najpre bi trebao da pogleda ko je sve iz drugih stranaka izlazio na lokalne izbore, ne pod brendom stranke, već kao deo nekakvih grupa građana“, ističe on.

Miroslav Aleksić na protestu u Loznici Foto:Narodna stranka

Aleksić kaže da je Narodna stranka raspustila pet odbora koji su ranije isticali želju da učestvuju na izborima.

“Mi smo platili veliku cenu i ne kajemo se zbog toga. S druge strane, postoje neke opozicione stranke koje, za razliku od nas, nemaju dilemu da li će učestvovati na izborima. Njima ne trebaju pregovori sa evroposlanicima i oni bespogovorno slušaju njihove naloge. Kod nas to nije slučaj, jer mi mislimo svojom glavom. Na negotinske izbore izlazimo kako bi smo pokazali sve nepravilnosti. Već prilikom prikupljanja potpisa smo detektovali veliki broj problema i opstrukcija. O tome ću govoriti na predstojećem dijalogu u kom učestvuju predstavnici Evropskog parlamenta i objasniću im šta se dešava dešava danas u Negotinu”, poručuje Aleksić

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar