Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ponovio je da EU mora da reaguje na pritiske koje Telekom Srbija sprovodi kao nelojalna konkurencija prema kompaniji SBB, odnosno "mora da reaguje da zaštiti slobodu govora, medijski pluralizam u Srbiji, da se stvori ambijent u kojem mediji mogu da funkcionišu".

„Ako Evropa ćuti na to, postavlja se sumnja da li njima odgovara da se čuje istina u Srbiji“, ističe on u emisiji Iza vesti i dodaje da je vlast ta koja „kopa rukama i nogama da se istina ne sazna“.

Dodaje da se postavlja pitanje „da li će Evropa ozbiljno da otvori to pitanje, nije dovoljno samo da se u izveštaju pomene Telekom“.

Podseća da je Telekom kupio nekoliko malih kablovskih operatera za 500 miliona evra, a njihova zvanična vrednost je bila 15-20 puta manja od te cene koju je Telekom platio.

Na pitanje da li i iz Srbije treba da bude neka reakcija na pritiske Telekoma na SBB, Aleksić ističe da reakcije ima, jer predsednik Aleksandar Vučić poziva ljude da pređu na Supernovu, odnosno koristi Telekom da se obračuna sa političkim neistomišljenicima.

„Kampanja, uz zloupotrebu državnih resursa, koja ima za cilj da se nanese šteta drugoj kompaniji na tržištu, a to je SBB u ovom trenutku, govori da nismo država, već da smo pleme koje ima poglavicu koji odlučuje o svemu i šta se njemu sviđa on to radi“, poručuje Aleksić.

Upitan kakvu poruku Vučić šalje, između ostalog i time što se danas slikao u čečenskoj odori, koju je na poklon dobio od savetnika čečenskog lidera Ramzana Kadirova sa kojim se sastao, on ocenjuje da je to jasna poruka Zapadu.

„Nije mi jasno da svih ovih godina Zapad može da naseda na te manipulacije Vučića. On to radi da bi ovde mogao da bude suvereni vladar, da se iživljava nad narodom. Ne priliči predsedniku da oblači neku čečensku odoru“, ocenjuje on.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Dodaje da je sve to pokušaj da se pod tepih stave veliki problemi sa kojima se suočava zemlja, poput ekonomske krize koja postaje jako ozbiljna za Srbiju, „i to se tiče birača koji shvataju da ih Vučić svakodnevno laže“.

Ponovio je da Narodna stranka neće podržati nijedan predlog ove vlasti, jer bi to „značilo da podržavate i nasilje nad novinarima, nad ženama, nad žrtvama režima, i korupciju, i Belivuka, i kriminal, i Jovanjicu i Krušik“.

„Ovo je antinarodna vlast“, ističe on.

Opozicija usmerava parlamentarni rad

Dodaje da se stvar u skupštini prilično promenila i da građani sada mogu da čuju i one stvari za koje nisu imali pojma ranije.

„Opozicija deluje ozbiljno i kao neko ko u ovom trenutku usmerava parlamentarni rad. Dovoljno je samo da građani Srbije pogledaju ko sedi u redovima vlasti a ko u redovima opozicije, pa se tu dosta vidi“, ukazuje on i dodaje da neće pristati na pravila vlasti.

Na pitanje da li će kao pre dve godine izaći iz parlamenta, on odlučno kaže „ne“.

Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Tada je bila drugačija strategija, ideja je bila da učinimo jači pritisak na instituciju predsednika i vlast“, navodi on.

Kaže da je danas SNS iznad Srbije i institucija, kao i da su građani uplašeni jer nemaju kome da se žale. Dodaje da su veliki deo Vučićevih birača partijski kadrovici i ljudi koji su ucenjeni.

„To će da pukne jednog dana kao čir. Činimo sve da dođe do normalnih izbora i normalne smene vlasti, ona će se desiti vrlo brzo“, upozorava on.

Upitan odakle to zna, on kaže – „videćete kakva će nam biti zimus ekonomska situacija“.

Navodi da kada jednom ova vlast ode ostaće nam „država bez institucija, koja ima strašni problem sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom po pitanju Kosova, koja ne zna da li je na Istoku ili na Zapadu“.

***

BONUS VIDEO: Telekom nastavlja kampanju protiv SBB – novi štandovi u Kragujevcu, Beogradu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare