Foto:Milos Miskov / AFP / Profimedia; shutterstock; TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ; Goran Srdanov/Nova.rs

Poslednji izveštaj Fridom hausa samo je još jednom zabeležio pad sloboda u Srbiji, ali i naglasio pojačan stepen povezanosti države sa organizovanim kriminalom. Taj deo u izveštaju iskorišćen je na osnovu kritika koje stižu od opozicije ka vlasti, a natpisi iz izveštaja samo su još jednom podsetili na urušavanje pravne države, iako se samo pre 10 godina država „klela“ u borbu protiv korupcije i kriminala.

U najnovijem izveštaju Fridom hausa da se Vučić i SNS optužuju da imaju veze sa organizovanim kriminalom i kronizmom. Tu se pre svega misli na davanje poslove saradnicima predsednika I vladajuće stranke.

Osim toga, Fridom haus naglašava da istrage o korupciji vodi nekoliko tužilaca koji najčešće okrive policiju da nema dovoljno dokaza protiv ministara.

Kako navodi ova nevladina organizacija, poznati su slučajevi Nenada Popovića za sumnjivu privatizaciju, ministra finansija Siniše Malog za navodno pranje novca, bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je navodno imao veze sa organizovanom krimimalnom grupom. U izveštaju Fridom hausa pominje se i slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića koji je ukazivao na učešće oca ministra Nebojše Stefanovića u trgovanju oružjem.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vlada je pod kritikama zbog manjka transparentnosti kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti i za tajne koje prate javne tendere. „Na primer, detalji izgradnje Beograda na vodi, koji je država finansirala, nisu dostupni javnosti“, navodi se u izveštaju.

Borba protiv kopupcije kroz hapšenje Miškovića: Marketing, likovanje predsedniku i država koja je izgubila spor

Istinski polički uspon SNS, ali i njenog lidera Aleksandra Vučića umnogome je vezan za hapšenje jednog od najbogatijih srpskih biznismena Miroslava Miškovića. Davne 2012. godine, vlasnik Delta holdinga i njegov sin Marko privedeni su zbog sumnje da su nezakonito pribavili imovinsku korist, o čemu je javno govorio i tadašnji prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Foto:Nemanja Jovanović

On je najavio borbu protiv „tajkunske hobotnice“, koja je otimala i bogatila se, što je bio dovoljan signal biračkom telu da podrži već tada najmoćnijeg funkcionera naprednjaka.

Vučić je vlasnika „Delte“ optužio da želi da ga ukloni iz Vlade iz straha da borba protiv korupcije ne bi došla i do njegovog imena.

„Vidim da on ima želju da mene i SNS izbaci iz vlasti po svaku cenu, ali videćemo ko će da pobedi. On želi da se formira većina u kojoj bi bio deo bivšeg režima i neki naši današnji partneri“, rekao je Vučić.

Tako je počelo, a završilo se oslobađajućom presudom po Miškovića. Država je morala da plati odštetu od 30 miliona evra jednom od najbogatijih ljudi u Srbiji, ali efekat je po Vučića bio već ostvaren – građani su poverovali da je on „dobar momak“, a tajkuni „loši momci“ koji hoće da sklone Vučića.

Deset godina prepunih afera – rušenje u Hercegovačkoj, Krušik, Jovanjica…

Više od 10 godina vlasti SNS obeležile se brojne afere koje do danas „drmaju“ režim aktuelne vlasti. Među najvećim korupcijskim aferama ove vlasti bilo je otkriće da ministar Siniša Mali ima 24 stana u zgradi u Bugarskoj.

Niko nije odgovarao za poslove sa „Krušikom“ i umešanost pokojnog oca ministra Nebojše Stefanovića i firme GIM u trgovinu oružjem, u kojoj je „Krušik“ oštećen za desetine miliona dolara. Niko se nije bavio ni sukobom interesa u kojem se našla premijerka Ana Brnabić, kada je otkriveno da je u poslovima sa državom firma Aseko u kojoj je tada njen brat Igor bio na mestu direktora zaradila nekoliko desetina miliona evra. I firma brata ministarke Darije Kisić Tepavčević, Bojana Kisića, sklopila je više milionskih poslova sa državom.

Iako se Beograd na vodi svakodnevno gradi, sam početak gradnje obeležen je stopiranjem pravne države, zarobljavanjem nekoliko ljudi, oduzimanjem telefona i zaustavljanjem redovnog funkcionisanja zemlje.

Ni u jednom od pomenutih slučajeva država, odnosno vladajuća stranka i njen lider, nisu sprečili širenje kriminala i korupcije. Štaviše, otkriveno je da su upravo predstavnici vlasti, direktno ili indirektno, bili učesnici ovih afera.

Bonus video: Ko je sve lažov po Vučiću?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare