Foto: A.K./ATAImages, Printscreen/Google Earth, Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je protiv BIRN-a dve tužbe za dva teksta - o vili u Trstu i ozakonjenju objekta na Bežanijskoj kosi - tražeći da mu BIRN plati ukupno 12 miliona dinara za duševni bol. BIRN smatra da se radi o SLAPP tužbi čiji je cilj da zaplaši i obeshrabri novinare u nameri da pišu o pojedinim ljudima ili temama od javnog interesa.

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, u dve tužbe koje je podneo protiv BIRN-a traži da mu se na ime naknade nematerijalne štete isplati dva puta po šest miliona dinara, saopštio je BIRN.

Gradonačelnik je tužio BIRN Srbiju, glavnog i odgovornog urednika Milorada Ivanovića i novinare Jelenu Veljković, Aleksandra Đorđevića i Radmila Markovića zbog informacija iznetih u tekstovima o njegovoj vili u Trstu i ozakonjenju gradnje na Bežanijskoj kosi.

„Tuženi su iznošenjem neistina prouzrokovali neizmernu štetu tužiocu u smislu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva čime su ukupne moralne vrednosti tužioca dovedene u pitanje, koje on uživa u određenoj društvenoj sredini“, navodi se u tužbama koje je Šapić podneo protiv BIRN-a.

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik BIRN Srbija kaže da se radi o još jednoj SLAPP tužbi, odnosno tužbi čiji je cilj da zaplaši i obeshrabri novinare u nameri da izveštavaju o pojedinim ljudima ili temama od značaja za društvo.

On je dodao da sudska praksa pokazuje da u sličnim slučajevima, sudije ne presuđuju tako visoke iznose poput ovih koje Šapić traži od BIRN-a, te da je cilj tog zahteva da se BIRN Srbija, urednici i novinari izlože višim taksama i troškovima u pokušaju da se iscrpe.

„BIRN će nastaviti da istražuje teme od javnog interesa, nadzire i kontroliše rad institucija, političara i javnih funkcionera i objavljuje priče koje javnost ima pravo da zna i na osnovu kojih može da donosi odluke“, rekao je Ivanović.

Cilj strateških tužbi protiv javnog učešća, takozvanih SLAPP tužbi, je da zastraše i finansijski i psihološki iscrpe novinare kako bi ih ućutkali, piše u izveštaju o SLAPP tužbama u Srbiji koji su objavile organizacije ARTICLE 19, Centar za ljudska prava Američke advokatske komore i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u februaru 2022. godine.

Bonus video: Ko su Šapićevi čuvari pod maskama?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar