Milan Nedeljković je ponovo predsednik Opštine Vračar. Po treći put. Ništa se nije promenilo ni po pitanju njegove zarade. I dalje je dobija na pet mesta.

Sa 33 glasa “za” Milan Nedeljković je ponovo izabran za predsednika opštine Vračar, međutim, ovo mu nije jedini izvor prihoda. Nedeljković je, inače, penzioner, a njegova penzija iznosi oko 158.000 dinara. Pored toga, zaradu prima na još četiri mesta.

Kao predsednik Opštine Vračar mesečno je do sad dobijao nešto manje od 47.000 dinara. S obzirom na to da je član Upravnog odbora Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, tu je plaćen 35.000 dinara mesečno. Zaposlen je i u Kliničkom centru Srbije, gde jednokratno dobija 636.000 dinara, dok kao profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, takođe jednokratno dobija 236.000.

Kad je o njegovoj imovini reč, poseduje kuću od 117 i garažu od 35 kvadrata, a zatim i njivu koja se prostire na šest hektara. U vlasništvu ima i hektar šume i livadu. U izveštaju agencije za sprečavanje korupcije piše da nema depozit u bankama.

Opozicija već godinama tvrdi da Nedeljković ne stiže da se bavi svojim poslom predsednika opštine, a tome u prilog navode spisak obećanja koja se “vuku” od 2016. godine i njegovog prvog mandata.

Spisak postoji

Potpredsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Ana Gođevac za novine “Nova” kaže da je doktor Nedeljković “večiti izvršilac raznoraznih Malih, Vesića i Šapića”.

Ana Gođevac Foto:Antonio Ahel/ATAImages

“To je dovelo do toga da termin “vračarizacija” bude sinonim za urbicid, prekomernu i nelegalnu gradnju i nezakonite legalizacije. Njegovim potpisom je srušeno nekoliko zaštićenih vila na Vračaru i dozvoljena prekomerna gradnja solitera. Nisu imali sluha za molbe Vračaraca, koji su tražili zaštitu svog nasleđa niti su ispunili obećanje da će se graditi samo zgrade od četiri sprata”, kaže Gođevac i dalje navodi:

“Bezdušno su iz svojih kancelarija, zaštićeni iza investitora, od opštinske do gradske uprave donosili odluke koje su rušile ono što je deo našeg života i odrastanja. Sada u tom poletu betonizacije i uništavanja, nameravaju da pretvore Kalenić pijacu u NLO tržnicu i to za 17 miliona evra i bez podzemnog parkinga, kao i da Park kod Hrama pretvore u odu betonu”.

Iako su od dolaska na vlast u Beogradu, 2013. godine, obećavali na Vračaru čak pet podzemnih parkinga (Kalenić pijaca, Čuburski park, Skerlićeva, Njegoševa, Crveni krst), Gođevac kaže da nisu izgradili nijedan.

“Zato građani Vračara gube sate u potrazi za parking mestom, a majke sa decom ne mogu da prolaze trotoarima jer za njih nema mesta. Sportski centar Vračar nije renoviran iako je to obećano još 2019. godine kada je prešao u ruke grada. Novi Sportski centar Vračar koji se obećava od 2020. godine, sa otvorenim bazenom i još jednom podzemnom garažom, više se ne pominje iako je trebalo već da bude gotov. Gradić Pejton liči na olupinu, a obećali su rekonstrukciju koja je trebalo da bude završena 2017. godine. Treća beogradska gimnazija se raspada, iako su radove najavali od 2015. godine. OŠ “Svetog Save” nikako da se rekonstruiše, parkovi se popločavaju i prave se betonska umesto zelenih ostrva, vrtić u Šumatovačkoj ulici nije počeo da se gradi ni osam godina od prve najave, a rupe su svuda na ulicama koje su prljave”, kaže Gođevca .

Podseća i da je u Vidovdanskoj ulici zgrada urušena, jer je bahati SNS investitor dobio dozvolu da zida zgradu i tako urušio dom više porodica.

Zgrada u Vidovdanskoj Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

“Obećana je nova zgrada pre 1.000 dana, a na tom mestu je i dalje livada. Širenje ulica Makenzijeve i Cara Nikolaja, sve do Crvenog Krsta, nije ni počelo, a trebalo je da se završi do 2020. godine. Nažalost, ovo je deo šarenih laža koje su obećane Vračarcima kao da živimo u Matriksu gde je SNS javnost u njihovim saopštenjima, a stvarnost su samo beton i uništavanje”, zaključuje Gođevac.

Gde je tu “doprinos” Narodne stranke

Opština Vračar je ovih dana, zaista, poprište vrlo zanimljivih dešavanja.

Ako je verovati izjavama demokrata, za izbor Milana Nedeljkovića, ali i predsednika Skupštine opštine Vračar Jovana Hadži Džokića, pored vlasti glasali su i odbornici Narodne stranke.

“Akademik Jovan Hadži Đokić iz Srpske napredne stranke izabran je na konstitutivnoj sednici za novog predsednika Skupštine Gradske opštine Vračar glasovima 34 odbornika, među kojima su i dvojica predstavnika Narodne stranke, istakao je Bogdan Tatić, kandidat koalicije „Biramo Vračar“ za predsednika opštinskog parlamenta.

Pored toga, do javnosti je došla informacija i da je član Glavnog odbora Narodne stranke Bojan Šurkalović izabran u Veće opštine Vračar.

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić ovim povodom izdao je saopštenje da Šurlakovi od prošle godine nije član Narodne stranke. Što se tiče glasanja za izbor Milana Nedeljkovića i Jovana hadži Džokića, Gajić je rekoa sledećee:

“Izbor za predsednika Skupštine GO Vračar obavljen je tajnim glasanjem što dovodi u pitanje tako „siguran“ zaključak o tome ko je od odbornika kako glasao.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare