Foto: N1

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da postupa po prijavama koje ukazuju na eventualne povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti, od dana kada je Republička izborna komisija proglasila nastavak izbornih radnji.

Agencija navodi da dosadašnje prijave pokazuju da su građani zainteresovani da izborni proces protekne u skladu sa pravilima, te da imaju snažnu antikorupcijsku svest.

Kažu da, s druge strane, kod jednog broja prijava, čiji podnosioci aktivno deluju u borbi protiv korupcije i dobro poznaju zakone, po kojima Agencija radi i kojima se rukovodi prilikom odlučivanja, iznenađuju „netačni, nejasni, pravno neosnovani navodi“, kao i prijave za koje poznavaoci ove oblasti moraju da znaju da ne spadaju u nadležnost Agencije.

„Ovim putem ih podsećamo da se korupcija ne suzbija svesnim umnožavanjem neosnovanih prijava, već odgovornim i argumentovanim ukazivanjem na moguće nepoštovanje zakonskih normi u izbornoj kampanji“, navodi se u saopštenju.

Agencija ih, kako kažu, dodatno ohrabruje da i dalje prijavljuju sumnju na kršenje propisa, ali i napominje da će prijave za koje nije nadležna biti odbačene.

Bez obzira na, kako navodi, izuzetno velik broj prijava i kratak rok, Agencija će po svakoj prijavi sprovesti propisani postupak, utvrditi činjenice o mogućem kršenju zakonskih odredbi i doneti rešenje.

Agencija je izbornoj kampanji na svom vebsajtu posvetila poseban odeljak i najavila da će javnost o svakom postupku protiv političke stranke, koalicije i grupe građana biti blagovremeno i istinito obaveštena.

Precirala je da zakonske odredbe, u vezi sa postupanjem i odlučivanjem u ovom periodu, obavezuju Agenciju na poštovanje roka od pet dana, u kome je dužna da odluči da li je došlo do povrede zakona i ukoliko jeste, da izrekne odgovarajuću meru.

Kako kažu, pored obaveze donošenja rešenja u kratkom roku, obaveza njegovog objavljivanja na vebsajtu Agencije, u roku od 24 časa od donošenja, odnosi samo na rešenja o povredi Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, u postupku vođenom protiv političke stranke, odnosno koalicije i grupe građana.

„Kada se postupak vodi protiv funkcionera, ne postoji ovako definisana zakonska obaveza. U tom slučaju, Agencija će podnosioca prijave obavestiti po konačnosti rešenja, a javnost samo u pogledu onih mera, koje se po zakonu objavljuju“, objašnjavaju u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar