Foto: N1

Agencija za borbu protiv korupcije podsetila je danas, uoči raspisivanja izbora u Srbiji, da funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, kao i pozivanja birača da za njih glasaju ili da bojkotuju izbore.

Izvor: Beta

Agencija je ukazala da je zakon odredio šta su javni resursi i da je predvideo zabranu njihove zloupotrebe u izbornoj kampanju.

„Javni resursi se ne mogu koristiti za rad sa biračima i članstvom i u njima se ne mogu organizovati i održavati skupovi i promocije. Funkcioner takodje, ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka i javno predstavljanje učesnika u izborima i njihovih izbornih programa kao i za pozivanje birača da za njih glasaju na odredjenim izborima, odnosno da bojkotuju izbore“, navodi se.

Agencija je navela da su funkcioneri dužni da uvek nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa u kome obavljaju javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta.

#related-news_1

„Ova zakonska zabrana se ne odnosi na funkcionere koji se biraju neposredno od građana a to su narodni poslanici, odbornici i predsednik Republike“, dodaje se.

Agencija za borbu protiv korupcije je dodala da je izabrala posmatrače izbornih kampanja za 2020. godinu, koji su uspešno završili obuku u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će sutra raspisati parlamentarne izbore, a predsednica Skupštine Maja Gojković danas je rekla da sutra, samim tim, počinje izborna kampanja.