Foto:shutterstock; arhiva Nova.rs

Kada bi izbori bili u narednih nekoliko meseci, za vladajuću koaliciju bi glasalo 44 odsto birača, za blok stranaka koje organizuju protest "Srbija protiv nasilja" 38 odsto, za stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom bilo bi 11 odsto, a sedam odsto ispitanika su neodlučni, pokazalo je istraživanje agencije Stata.

Na pitanje da li podržavaju raspisivanje izbora u narednih nekoliko meseci, 48 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 26 odsto ne podržava i isto toliko nema stav.

Za raspisivanje izbora najviše ispitanika se izjasnilo u Beogradu – 58 odsto, prenosi N1.

PROČITAJTE JOŠ....

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Stata objavila je najnovije rezultate istraživanja o aktuelnim društveno-političkim pitanjima u Srbiji. Prema tom istraživanju, na pitanje koju od političkih stranaka podržavaju, rezultati su pokazali da SNS i Aleksandra Vučića podržava 36,3 posto ispitanika koji planiraju da izađu na izbore, a Stranku slobode i pravde (SSP) 9,8 posto.

U istraživanju, koje je urađeno od 8. do 13. septembra, na trećem mestu po popularosti je Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 7,3 posto glasova podrške.

Slede Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića sa 5,5 posto, Pokret SRCE sa 4,4 i Zeleno-levi front sa četiri posto podrške.

Foto: Medija centar

Na sedmom mestu prema istom istraživanju su Zavetnici sa 3,4 odsto podrške, a na osmom Ekološki ustanak (3,1 posto).

Jovanka Vukmirović iz agencije Stata rekla je da je istraživanje sprovedeno na uzorku koji potpuno odgovara demografskoj strukturi stanovništva iz prošlogodišnjeg popisa – polnoj, starosnoj i obrazovnoj, kao i regionalnoj zastupljenosti, a sprovedeno je, telefonskim intervjuima i terenskom anketom na 1.580 ispitanika, u periodu od 8 do 13. septembra.

Tri najveća problema

O tome koja su tri najveća problema u Srbiji danas, ispitanici su u tom istraživanju odgovorili da su to: rast cena (72 posto), loš položaj radnika i niske zarade (48%), kao i korupcija i kriminal (45%).

Slede nasilje u društvu i bezbednost građana (44 posto), bezbednost Srba na severu Kosova (36%), i nezaposlenost (29%).

Kao jedan od najvećih problema, cenzuru i političke pritiske na medije vidi 24 posto ispitanika.

Foto: Medija centar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar