Ukoliko vlast odluči da se vanredni parlamentarni i lokalni izbori održe do kraja godine, početak oktobra je krajnji rok da odbornici ili Vlada podnesu ostavke, što je nužan uslov da bi bilo izbora. Dakle, ukoliko se vlast odluči da izbori budu u nedelju 24. decembra, rok za podnošenje ostavki je 9. oktobar. Ako se tog datuma ne desi ništa epohalno, na stolu su dve opcije: ili će izbori biti za Novu godinu, pa će ostavke moći da se podnesu do 16. oktobra, što je manje verovatan izbor. Ukoliko se ostvari ni ta opcija, to onda znači da građani neće ni izaći na birališta do kraja ove godine.

Opozicija je tražila da se izbori raspišu ili održe do kraja godine, imajući u vidu nemuštu formulaciju koja je predata predsedniku Srbije, zbog čega se ponovo nametnulo pitanje novih vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

Predsednik i vrh SNS rekli su da nemaju ništa protiv, da će ispoštavati skoro sve želje opozicije, izuzev onih koji se tiču koji izbori će biti održani. O rokovima se može govoriti, ali o tome koji će biti izbori biti održani, pitaće se vlast.

Darko Glišić, Aleksandar Vučić, Siniša Mali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Što se tiče rokova, oni su sada postavljeni na dva koloseka, o čemu zagonetno govori i predsednik Srbije. Jedna opcija je da budu održani do kraja godine, a druga je će građani na birališta tek na proleće. Za sada nisu zatvorena vrata za predlog da se na izbore izađe krajem godine, ali rokovi za to su kratki i uskoro vreme kreće da radi protiv opozicije.

PROČITAJTE JOŠ...

Da bi se raspustila lokalna skupština, odnosno da bi se raspisali izbori neophodno je da prođe 30 dana od trenutka kada odbornci podnesu ostavke. Podsećamo, jedina opcija da se održe lokalni izbori je da odbornici kolektivnu podnestu ostavke, jer oni imaju fiksan mandat do 2026. godine. Nakon toga, ide se u raspisanje izbora, a do samog održavanja ne može da prođe manje od 45, a ne više od 60 dana.

Prema važećim zakonskim propisama period za kampanju je minimum 45 dana, što znači da od trenutka kada odbornici podnesu ostavke, pa do dana kada će birači izaći na izbore mora da prođe minimum 75 dana.

To u praksi znači da ukoliko bi izbori bili održani 24. decembra, rok za ostavke odbornika je 9. oktobar. Sa druge strane, ukoliko se vlast odluči da izbori budu održani 17. decembra, rok za ostavke je 2. oktobar. Dosta nerealno je da se izbori održe u nedelju 31. decembra, tokom proslave Nove godine, ali ukoliko se vlast opredeli za taj scenario, rok za ostavke svih odbornika da bi se održali izbori je 16. oktobar.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada je reč o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, situacija je ista. Ukoliko bi predsedsica Vlade podnela ostavku (što je već nagovestila u junu), predsednik Srbije raspušta Skupštinu u roku od 30 dana od konstatacije ostavke predsednika Vlade. Nakon toga sledi period kampanje (45-60 dana), pa održavanje izbora.

U prostoj računici to znači da bi od raspisivanja vanrednih parlamentarnih, do održavanja izbora moralo da prođe 75 dana. Dakle, izbori krajem decembra znače da bi ostavke članova Vlade morali da očekujemo takođe početkom oktobra, konkretno 8. ili 9. oktobra.

O održavanju vanrednih izbora govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji „Hit tvit“.

On je istakao da je spreman da održi izbore do marta.

„Oni su rekli da žele izbore 4. marta, pred moj rođendan, hteli su da proslave moj rođendan još jednim porazom. Dakle, to znači do kraja ove godine. Znači tada bi bilo. Hteli su da kažu da budu raspisani za, ili pre toga. I sada kada se budu završile ove priče, ja ću im odgovoriti. Evo zakazaćemo izbore za četvrti mart ili za nedelju ranije“, rekao je Vučić i dodao da se u tom pismu navodi da „izbori mora da se raspišu do kraja godine“.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagic / AFP / Profimedia

„Tako su oni naspisali, e sada da li su mislili na moj rođendan ili nešto drugo, uzeću u obzir i njihovu nepismenost i ja ću im izaći u susret. Nećete na silu da dođete na vlast…“, poručio je on.

Predstavnici opozicije okuljene oko organizacije protesta „Srbija protiv nasilja“ nedavno su i zvanično zatražili da se održe vanredni beogradski i parlamentarni izbori. Poručili su da je sada jasno da vlast neće ispuniti zahteve protesta i da je jedino rešenje da se ide na nove izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar