Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić; Foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ

Raspisujem izbore 4. marta, rekao je jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gostujući u Dnevniku Javnog servisa Vučić je rekao da će parlamentarne izbore raspisati po povratku iz Vašingtona.

„Duga će biti kampanja, više od 50 dana. Svi imaju vremena da se spreme. Kada su duge kampanje, potrebno je ne juriti, jer ne možete da dostignete vrhunac kampanje, ako ne napravite najbolju taktiku, ali svi će imati dovoljno vremena da predstave svoje programe“, rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da se nada da će lista koju će sam voditi ostvariti dobar rezultat.

„Pozivam ljude na jedinstvo, na zajedničku borbu za dalji napredak Srbije i očuvanje mira. Da na sve izazove sa kojima se suočavamo, odgovorimo jedinstveno“, rekao je Vučić.

„Nikad tako brza reakcija EU, vide saveznika u Kurtiju“

Vučić je istakao i da EU „nikada nije tako brzo reagovala kao što je to učinila povodom najave Prištine o delimičnom ukidanju taksi“, koje su imale za cilj da dodatno slome Srbiju i unize rezultat ekonomskog rasta, u čemu, kako je konstatovao, nisu uspeli.

Upitan zašto je EU pohvalila najavu Kurtija, dok SAD to ne prihvataju, rekao je da EU u Aljbinu Kurtiju vidi svog velikog saveznika.

„Oni koji su podržavali njegov izbor, koji su, ne bih rekao bili blagonakloni uvođenju taksi, ali nisu želeli ništa da učine protiv njih, mislili su da mogu dodatno da slome Srbiju i unize rezultate u ekonomskom rastu. I pored taksi Srbija je bila, ne samo na Zapadnom Balkanu, već u Jugoistočnoj Evropi zemlja sa najvećom stopom rasta uz Mađarsku. Nisu uspeli“, poručio je on.

Predsednik je rekao da je EU požurila sa svojom izjavom i dodao „da su se izjasnili pre nas“.

Sa zvaničnicima u Vašingtonu

Izbori će biti raspisani po povratku Vučića iz Vašintona gde će učestvati na skupu Američko-izraelskog komiteta za javne poslove u Vašingtonu (AIPAC), jedne od najmoćnijih izraelskih lobi grupa.

“Skupu u Vašingtonu će prisustvovati brojni članovi Kongresa, američki državni sekretar Majk Pompeo, potpredsednik Majk Pens”, rekao je Vučić ističući da će se skoro sa svima videti. 

On je za dnevnik RTS naveo da će na skupu govoriti i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, najavljujući susret sa njim i svima koji o Srbiji odlučuju u SAD. 

Međutim, prema poslednjim informacijama, Bela kuća je odložila na neodređeno vreme posetu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca SAD, zbog situacije u vezi sa širenjem koronavirusa. To je potvrđeno danas i iz kabineta šefa austrijske vlade. 

Kurc je, na poziv Trampa, trebalo da od sutra boravi u Vašingtonu. Najpre je trebalo u ponedeljak da govori na godišnjoj konferenciji američko-jevrejskog komiteta za upravnu politiku (AIPAC), na kojoj učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za naredni period predsednik Srbije najavio je sastanke sa nekoliko najznačajnijih svetskih zvaničnika, uključujući nemačku kancelarku, ali i predsednike Rusije i Kine. 

Solidarnost, a ne parking za migrante

Ako neko stvarno misli da treba u Srbiju u jednom trenutku da ubaci 100, 150 ili 200 hiljada migranata – to se neće dogoditi”, odgovorio je Aleksandar Vučić na pitanje RTS šta će se dogoditi ako Turska odluči da otvori granicu za najmanje dva miliona migranata.

Srbija će, kako je rekao, zaštititi svoje nacionalne i državne interese.

“Prvo treba da pokažemo solidarnost, drugo poštovanje i pokazivanje ljudske dobrote i gostoljublja, i treće zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa”, kaže Vučić. “Nećemo dopustiti da od Srbije naprave paking za svoje ratne i mirnodopske ekonomske igre, to se neće dogoditi. Ne  moramo da podižemo zid, imaćemo dovoljno snage da uz naše snage bezbednosti, vojsku i policiju da obezbedimo granice Srbije“, rekao je Vučić.