Foto: BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra raspisati redovne parlamentarne izbore, tako da praktično odmah počinje izborna kampanja, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Ona je rekla da predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor treba da raspiše pokrajinske izbore, a ona kao predsednica parlamenta da raspiše lokalne izbore.

Izbori na svim nivoima trebalo bi, prema ranijim najavama, da se održe 26. aprila, a Gojković je izjavila da će parlament do tada raditi onoliko koliko bude bilo potrebno i ako postoje predlozi zakona ili sporazuma, deklaracije i rezolucije koje treba doneti, a koje su bitne za građane Srbije.

„Nemamo konkretan plan, već ćemo sa Vladom videti da li postoje neki predlozi zakona koji su od izuzetnog značaja, kao što je bio nedavno usvojen Zakon o nestalim bebama ili o pravima boraca i invalida rata, kao i Zakon o poreklu imovine“, rekla je Gojković za TV Pink.

To su, naglasila je, važni zakoni koje je parlament doneo na kraju vanrednog zasedanja.

„Zbog takvih krupnih pitanja bismo se sastajali. Plan nismo pravili upravo zbog toga što, praktično od sutra, ulazimo u izbornu kampanju“, navela je predsednica parlamenta.

Upitana šta očekuje od izbora i za najavu dela opozicije o bojkotu izbora, Gojković kaže da bojkot izbora nije tako bitna tema i da ga najavljuju očigledno samo neke manje političke opcije.

„Znaju oni da nemaju šansu da pređu cenzus, čak ni ovaj smanjeni cenzus od tri odsto, a kamo li da budu dominantna politička opcija u parlamentu Srbije“, rekla je Gojković.

Ona je navela da SNS interesuje da pobedi konkurenciju koja će učestvovati na predstojećim izborima, a za koju kaže da će očigledno biti velika. Važno je za SNS, kako je rekla, da pobedi na lokalnim izborima, jer je to, dodala je, bitno zbog rešavanja svakodnevnih problema običnih građana, kao i da pobedi u Vojvodini.

Gojković je naglasila da je važno da građani daju poverenje SNS-u i na republičkom nivou, kako bi se nastavile političke i ekonomske reforme i kako bi se dostigli ciljeve koje predsednik Vučić stalno ističe, a koji se, navela je ona, odnose na dalju ekonomsku i političku stabilnost države, da plate budu 900 evra i da se ostvari investicioni ciklus od 2020. do 2025. godine.

„Bez obzira koliko imamo dobru i stabilnu koaliciju sada, ako teg ode na drugu stranu i ako manje političke opcije dobiju jedan poslanički mandat više, mi smo svesni da će se svi udružiti protiv SNS i Vučića i zato je nama cilj da samostalno imamo većinu u parlamentu“, navela je Gojković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će 4. marta raspisati parlamentarne izbore. On je rekao da će parlamentarne izbore raspisati po povratku iz Vašingtona.

„Duga će biti kampanja, više od 50 dana. Svi imaju vremena da se spreme. Kada su duge kampanje, potrebno je ne juriti, jer ne možete da dostignete vrhunac kampanje, ako ne napravite najbolju taktiku, ali svi će imati dovoljno vremena da predstave svoje programe“, rekao je Vučić.