Dritan Abazović Foto: Vijesti online

Nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju i dočeka srpskog patrijarha u Crnoj Gori, mediji na albanskom na Kosovu, javne ličnosti i političari, sada prozivaju Dritana Abazovića teškim rečima. U njegovu odbranu na Kosovu prvi se za sada javno svrstao predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan M. Vujičić.

I dok Abazović i crnogorski premijer svedoče da su vlada i bezbednosne službe u zemlji uspešno sprovele dvostruku tešku bezbednosnu akciju i potvrdili imidž slobodne građanske države – da sačuvaju život srpskom patrijarhu i istovremeno omoguće versku ceremoniju, mediji u Prištini navode da je crnogorski političar albanskog porekla zapravo podržao svog pro-srpskog šefa u akciji protiv demonstracija Crnogoraca usmerenih protiv ceremonije SPC na Cetinju.

„I dok su Crnogorci koji se protive srpskom uticaju branili svoj nacionalni identitet protestima, unutar cetinjskog manastira održana je ceremonija na kojoj je, između ostalog pevano – ‘kad’ se srpska vojska na Kosovo vrati’. Pre ceremonije, pojavila se fotografija sastanka Abazovića sa srpskim crkvenim vođama“, samo su neki od izveštaja.

Bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli) je kazao da Abazovićeve aktivnosti „štete odnosima Cne Gore i Kosova“, a da on štetu nanosi usled svog „zadovoljstva ili ega“.

Mnogo teže reči stižu od kulturnih poslenika.

„K*vina ptico na Cetinju, postaješ kičma srpskom popu!“- ovim rečima se javno Abazoviću obratio pisac i glumac Ćun Ljajći (Çun Lajçi). Loše je progovorio i o Ediju Rami, nakon „podrške“ koju ova dva albanska političara daju, kako se to predstavlja u medijima na albanskom, srpskoj politici.

U objavi na Fejsbuku, Lajći je rekao da Rama „nije zainteresovan za Kosovo“, a da Abazović postaje „okosnica srpskog popa“.

Kaže da mu je žao što se, kako on smatra, godinama bavio njima dok su se osećali „ponosnima na albanstvo“! Ali se prevario, jer je to doba „novih generacija, koje sa lakoćom razbijaju i menjaju mišljenje o herojima rata i herojima mira!“.

Rama je preko Beograda započeo tragediju otadžbine, teško mu je da radi za Kosovo, dok ovaj Abazović postaje okosnica srpskog poglavara.

„Za njega je važno da bude k*vina ptica na Cetinju a Rami, da bude glasnik pripitomljenog jagnjeta iz Albanije!“, samo je deo teških reči koje je upotrebio Ćuni na račun dvojice.

Vujičić je za sada prvi sa Kosova koji je javno stao u zaštitu Abazovića.

„Apelujemo na zvaničnu Prištinu da se uzdrže od neprimerenih kvalifikacija koje zadnjih dana upućuju najvišim zvaničnicima Crne Gore“, poručio je da predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan Vujičić.

Kosovo ne bi trebalo „u ovako delikatnim i osetljivim trenucima u kojima se nalazi Crna Gora i njeni građani“, da se meša u unutrašnja pitanja te zemlje niti da se bavi njenim ustavnim poretkom a ponajmanje da se stavlja na stranu bilo koje politike ili političke ličnosti.

Od najviših kosovskih zvaničnika očekuje da se okrenu rešavanju gorućih problema sa kojima se suočava kosovsko društvo a koji uništavaju Kosovo poput, kako navode, ekstremnog siromaštva, korupcije, organizovanog kriminala i zabrinjavajuće velikog broja smrtnosti zbog pandemije kovida-19.

„Okrenimo se sebi, unapređujmo dobrosusetske odnose sa svim komšijama a Crna Gora će kao i mnogo puta do sada pobediti i nastaviti još snažnije svoj put ka članstvu u EU“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Abazović: Pametniji popušta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare