Nenad Nešić Foto: N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u jednom televizijskom gostovanju dotakao se izbora u Srbiji i kazao da je od 180.000 Srba iz Republike Srpske koji imaju pravo glasa, glasalo samo 10 odsto, kao i da će se lično potruditi da na narednim izborima dovede sve Srbe iz RS koji imaju pravo da glasaju.

„Oko 180.000 Srba iz Republike Srpske ima državljanstvo i pravo glasa. To pravo glasa iskoristilo je možda 10 odsto. Ne možemo govoriti o tome da smo mi značajno uticali na ishode izbora u Srbiji, a ja bih voleo da jesmo. Na sledećim izborima lično ću da se angažujem ne 100 odsto nego 1000 da dovodem sve Srbe iz Republike Srpske koji imaju pravo glasa i agitovaću i radiću da glasamo ovde, jer vidim da je to bitno. Ne znam da li znate, Hrvati iz BiH imaju zagarantovan broj mesta u parlamentu Hrvatske, a zašto to mi Srbi ne bi imali iz Republike Srpske – određen broj mesta zagarantovan u Narodnoj skupštini Republike Srbije“, kazao je Nešić, koji je i sam 17. decembra glasao na izborima u Srbiji.

Nešić je na izborima glasao u Novom Sadu gde ima prebivašite. Kako je rekao, iskoristio je prava koja imaju brojni Srbi širom sveta, čime se pohvalio i na društvenim mrežama.

On je danima pred izbore isticao da podržava Vučića i SNS, dok je pobedu te stranke na parlamentarnim izborima slavio s Miloradom Dodikom, Aleksandrom Vulinom, Nikolom Selakovićem i drugima. Kako je rekao, pružio je podršku Vučiću, jer je smatrao „da je to normalno“.

Nenad Nešić Foto: Printscreen/N1 BiH

„Ja sam bio kod svog prijatelja Vučića. Drago mi je što je pobedio, što je njegova lista osvojila većinu i što je Srbija izabrala prosperitet. Drago mi je što se putem Instagrama obratio građanima Republike Srpske i što im se izvinio zbog navoda opozicije. Kažu došlo iz Republike Srpske 43.000 ljudi, to je 800 autobusa. Pa gde su oni, jesu mogli da se sakriju. Oni neće da priznaju da gube što ne daju nadu biračima“, rekao je Nešić za N1 BiH.

Ruka ruku mije?

Ukoliko pak ovo postane „praksa“, Vučić bi takođe mogao da „pomogne“ na narednim izborima u Federaciji na isti način na koji su to građani Republike Srbije, na čelu s ministrom Nešićem, uradili na decembarskim izborima. Posebno imajući u vidu da tamo glasa manje od 600.000 ljudi.

U prilog tome možda treba podsetiti i na Vučićevu reakciju na konferenciji za novinare održanu 24. decembra, kada je predsednik na konstataciju novinara da je Nešić, koji je ministar u drugoj državi glasao u Srbiji i da ima prebivalište i u Sarajevu i u Novom Sadu, Vučić odgovorio sa: „Da, pa?“.

„Naravno. U skladu sa zakonom je dobio državljanstvo Republike Srbije i prijavio prebivalište ovde“, objasnio je predsednik.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Pored ovoga, Nešić već izvesno vreme u gostovanjima i na društvenim mrežama iskazuje podršku predsedniku Srbije.

„Normalno da za krug dvojke ne bih glasao. Srbija ne sme da stane. Apsolutna podrška Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci“, rekao je Nešić samo dan pred izbore u Srbiji, i to sa pozicije ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine.

Burna prošlost ministra

Nešić jerođen 1978. godine u Sarajevu. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu stekao je zvanje diplomiranog pravnika. Član je DNS od 2014. godine, a 2020. je postao predsednik stranke. Od 2006. do 2007. godine bio je pripravnik u Centru javne bezbednosti Istočno Sarajevo. Do 2014. godine radio je kao inspektor kriminalističke policije. U periodu od 2016. do 2020. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“.

U parlament BiH ušao je 2018. godine, dok je u januaru 2023. postao ministar bezbednosti.

Pročitajte još...

Kako je Nova ranije pisala, on je u Novom Sadu 2011. godine napao policajca koji je obezbeđivao Republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac.

U presudi Osnovnog suda u Novom Sadu donetoj 28.04.2011. godine, u koju je „Nova“ imala uvid, navodi se da je Nešić osuđen na dva meseca zatvora zbog izvršenja krivičnog dela ometanje ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanju javnog reda i mira.

Nešić je u to vreme bio zaposlen u ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kao inspektor kriminalističke policije, sa prebivalištem u Istočnom Sarajevu. Takođe se navodi da je ranije osuđivan u Herceg Novom, gde je dobio uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako ministar BiH i „Vučićev prijatelj“ priznaje da je prekršio zakon glasanjem u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare