Foto:Mup/KRIK/Nova/Promo

Kontroverzni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović i dalje je poželjan partner u Srbiji. Njegovi poslovi cvetaju, uprkos tome što se sumnjiči za ubistvo Olivera Ivanovića i njegovo se ime spominje u vezi noćnog rušenja u Savamali. Uprkos tome što se nižu svedočenja o njegovoj saradnji sa klanom Veljka Belivuka i činjenici da se nalazi na crnoj listi SAD, označen kao vođa kriminalne grupe.

Godinama unazad se uz ime Zvonka Veselinovića vezuju epiteti poput kriminalac, organizator barikada, gospodar severa Kosova… U prvi plan izbija nakon što se njegovo ime našlo u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. On je uz Milana Radoičića bio označen kao vođa kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića.

O tome je nedavno govorio i Boban Bogdanović, prijatelj ubijenog kriminalca Aleksandra Gligorijevića Pukija, člana klana Veljka Belivuka.

Boban Bogdanović Foto: Printscreen/YouTube/Krik

Bogdanović je za KRIK ispričao da mu je prijatelj u amanet ostavio istinu o ubistvu Ivanovića.

Njegov prijatelj je, kako tvrdi, nastradao 2020. od ruke svojih nekadašnjih saradnika – ubio ga je Belivuk sa članovima klana u kući u Ritopeku, a njegovo telo su iskasapili i na leđima urezali reč “izdaja” jer su otkrili da se okrenuo protiv njih.

„7. mart 2020. godine će mi do kraja života biti urezan u sećanje. Nakon utakmice FK Tekstila, Aleksandar i ja smo seli i razgovarali. On mi je rekao ko su organizatori, ko je nalogodavac a ko ubica Olivera Ivanovića. Olivera Ivanovića je ubio Ljubomir Lainović, to je sin žestokog novosadskog momka Branislava Lainovića. Čovek koji je organizovao dolazak i logistiku je Milan Radoičić. Onaj koji je naredio je Zvonko Veselinović“, tvrdi Bogdanović.

Aleksandar Gligorijević mu je navodno ispričao i na koji način je saznao ove informacije.

„Rekao mi je: „Ja znam sve vezano za ubistvo Olivera Ivanovića.“ Aleksandar mi je rekao da je novac, tih 50.000 evra dobio od Belivuka da se da Ljubomiru za posao koji je završio. Kada mu je dao novac, Lainović se napio i počeo da se hvali i rekao zašto je dobio novac, jer je on taj koji je „izbušio“ Olivera Ivanovića. Zvonko Veselinović je preko Belivuka taj novac dao Aleksandru koji je predao Ljubomiru“, tvrdi Bogdanović.

Čiji su momci bili u Savamali

Veselinovića je nedavno spomenuo i sam Belivuk govoreći o rušenju u Savamali.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Slučaj da grupa maskiranih fantoma na bagerima, usred noći počne da ruši objekte u centru grada, u kojima su mahom bile smeštene privatne firme i zanatske radnje, do danas je ostao nezabeležen. Građani pred čijim se očima odvijao ovaj divljački i nasilnički čin, uzalud su pokušavali da u pomoć pozovu policiju, jer se na njihove vapaje niko nije odazivao.

„Fantomi“ su za nekoliko minuta sve sravnili sa zemljom, kako bi na tom mestu napravili parking za firmu „Beograd na vodi“.

Ni dan danas se ne zna ko su bili misteriozni fantomi na bagerima, ili „kompletni idioti“, kako ih je tada nazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je obećavao da će u potpunosti rasvetliti ovaj slučaj.

#related-news_0

Moguće rasvetljavanje slučaja doneo je, ipak, Veljko Belivuk.

„Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima“, rekao je Belivuk na saslušanju i dodao:

„Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše u Savamali“.

Sankcije SAD

Situacija se po Zvonka Veselinovića dodatno komplikuje kada su u decembru prošle godine SAD objavile nove sankcije, a na spisku se našlo i njegovo ime.

U obrazloženju se navodi da je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe i jedan od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Кosovu. Navodi se i da je angažovan u šemi velikih razmera za podmićivanje sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Iz američke administracije ističu kako je organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića optužena za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u januaru 2018.

„Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu“, stoji, između ostalog u obrazloženju.

Uprkos svemu tome, putarski poslovi Veselinovića i Radoičića u Srbiji se odvijaju nesmetano. Ali i mnogi drugi…

Poslovi s državom, podroban i za Telekom

Tako je, recimo, firma “Novi Pazar put”, koju su u januaru prošle godine kupili Veselinović i Radoičić, od početka 2020. u proseku dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima. Pored toga, u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač.

Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Da je Veselinović i dalje poželjan partner, govore i ranija saznanja lista Nova koja kažu da je poziv za poslovnu saradnju Veselinovićevoj firmi “Betonjerka Aleksinac” nedavno uputio i Telekom Srbije.

Reč je o preduzeću koje je takođe na crnoj listi SAD i prema kome su uvedene sankcije. S druge strane, preduzeće Telekom Srbija je u većinskom vlasništvu države i sprovodi nabavku telekomunikacionih materijala, odnosno betonskih stubova.

Kako se može videti u dokumentaciji u koju je Nova imala uvid, kupuje se više od 8.000 stubova, različitih dimenzija, vrsta, namena… Procenjena vrednost nabavke je 120 miliona dinara, odnosno oko milion evra.

Da Veselinović u Srbiji ima povlašćeni položaj govori i to što Poreska uprava smatra da nije u interesu javnosti da Insajderu dostavi podatke o tome da li je građevinska firma Inkop, u vlasništvu kosovskih biznismena Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, isplatila porez čije plaćanje joj je država odložila pre više od pet godina.

Foto:MUP/N1

„Razmatrajući prirodu traženih informacija, kao i ceneći okolnosti za utvrđivanje postojanja, odnosno nepostojanja opravdanog interesa javnosti da zna, ovlašćeno lice Poreske uprave donelo je odluku da se odbije zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja“, navodi se u Rešenju Poreske uprave kojim ona odbija da dostavi odgovor na pitanje da li je firma Inkop isplatila svoj poreski dug prema državi, piše Insajder.

Prema ranijem istraživanju Insajdera, firmi Inkop Poreska uprava je 2016. godine odložila plaćanje poreza u visini od oko 380.000 evra, nakon što je kao garant da će vratiti

dug državi stavila pod hipoteku četvorosoban stan i garažu u Beogradu.

Plaćanje poreskog duga odloženo je na pet godina što je ujedno i zakonski maksimum.

Kako je odluka o odlaganju doneta 2016. a imajući u vidu da zakon propisuje da je maksimalno odlaganje plaćanja dugovanog poreza 60 meseci, uz mogućnost korišćenja odloženog
plaćanja do 12 meseci, firmi Inkop sigurno je do sada stigao dug na naplatu.

BONUS VIDEO: Poreska uprava gluva na poziv da ispita imovinu Danila Vučića?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare