Boban Bogdanović, Oliver Ivanović i Aleksandar Vulin
Boban Bogdanović, Oliver Ivanović i Aleksandar Vulin Foto: Printscreen/YouTube/Krik/SASA DJORDJEVIC / AFP / Profimedia/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Boban Bogdanović, prijatelj ubijenog Aleksandra Gligorijevića Pukija, koji je nedavno izneo svoja saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića i ispričao da je ubica Ljubomir Lainović, organizator Milan Radoičić a nalogodavac Zvonko Veselinović. Nakon njegovog istupa u javnosti ministar policije Aleksandar Vulin ga je vređao, a Bogdanović za Nova.rs objašnjava da je prvom čoveku srpske policije zabranjeno da se oglašava o slučaju Ivanović zbog niza laži koje je izneo.

Dok je tužilaštvo ćutalo, slučajem su se bavili policija i njen ministar Aleksandar Vulin koji su pokušali da ga diskredituju. U saopštenju koji je policija objavila odmah po saslušanju Bogdanovića ističe se da „nije izneo nijednu novu činjenicu“ i da za svoje tvrdnje nije ponudio dokaze.

Podsetimo, ministar Vulin je na konferenciji sutradan Bogdanovića oslovljavao pogrdnim nadimkom Pacov, optužio ga da laže i naveo da prepričava svoje razgovore „sa pokojnicima o pokojnicima“, te da njegove tvrdnje ne mogu da se provere. Vulin je tada najavio i krivičnu prijavu protiv njega zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

Ipak, tu nije bio kraj vršenju pritisaka na Bogdanovića, jer kako on tvrdi, prilikom njegovog saslušanja u SBPOK Ninoslav Cmolić je pokušao da ga diskredituje i vršio pritisak da odmah ode na poligraf.

FOTO: EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT

Bogdanović je već tada najavio da će u Tužilaštvu za organizovani kriminal ponoviti sva svoja saznanja, kao i da ostajem pri svakoj izgovorenoj reči.

„Apsolutno ću ponoviti sva moja saznanja koja sam izneo. Dobio sam informaciju da je Vulinu zabranjeno, nakon one sramne konferencije gde je izneo neistine, da se oglašava više po ovom pitanju. Predsednik Aleksandar Vučić mu je zamerio što je izneo neistine – jer ga služba nije obavestila da sam bio u Predsedništvu ranije da se posavetujem, kao i da su mu podmetnuli informacije da sam radio intervju za KRIK šest meseci ranije. Ta činjenica je sakrivena od predsednika i podmetnuta je laž da je snimanje KRIK-a bilo ranije. Pretpostavljam i da je navodno poligrafsko ispitivanje Radoičića podmetnuto kao laž, od strane onih koji su umešani u ubistvo Ivanovića. Zbog te sramotne konferencije gde su plasirane laži, a Vučić je to saznao iz zapisnika o mom saslušanju, te je reagovao da do kraja Vulin više ne sme da iznosi javnosti bilo šta po mom pitanju“, ispričao je Bogdanović za naš portal.

Bogdanović tvrdi da je pre intervjua za KRIK išao u Predsedništvo kako bi se konsultovao da li saznanja da iznese pre ili posle izbora, ali da je od ljudi iz protokola upućen da svoju građansku dužnost ispuni.

Pročitajte još:

Ipak, reakcija policije je kontradiktorna, s obzirom na to da prete prijavom za neprijavljivanje krivičnog dela, a sa druge strane relativizuju iznete tvrdnje i karakterišu ih kao „ništa novo“.

„Nakon mog saslušanja u SBPOK stojim pri stavu da su Vulin i Cmolić tog dana hteli da skrenu istragu u drugom pravcu, zarad zaštite onih koji su učestvovali u planiranju ubistva Ivanovića“, tvrdi Bogdanović za naš portal.

Tužilaštvo je ipak odreagovalo i Bogdanović je trebalo 15. aprila da bude saslušan, ipak, iz nepoznatih razloga, stiglo mu je obaveštenje da je poziv odložen za 20. april, ali zbog čega, nije mu rečeno u tom trenutku.

„Niko me nije obavestio o razlogu pomeranja saslušanja. Zaključujem da je došlo do odlaganja zbog hapšenja Darka Šarića i njegove organizovane kriminalne grupe, pretpostavljam da postoji i umešanost te grupe u to što se desilo 2018. godine. Verovatno u razgovorima koji su „razbijeni“ postoje i stvari koje su vezane za Oliverovo ubistvo, smatram da je moje pomeranje bilo iz razloga da bi se uhapsili svi oni i da se ukrste sve informacije“, tvrdi Bogdanović.

Podsetimo, Boban Bogdanović, koji godinama ima veze sa sportom i prijatelj je ubijenog kriminalca Aleksandra Gligorijevića Pukija, člana klana Veljka Belivuka, za KRIK je ispričao da mu je prijatelj u amanet ostavio istinu o ubistvu političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

Gligorijević mu je, kaže, ispričao ko je ubio, ko naredio, a ko je organizovao ubistvo Ivanovića. Njegov prijatelj nastradao je 2020. od ruke svojih nekadašnjih saradnika – ubio ga je Belivuk sa članovima klana u kući u Ritopeku, a njegovo telo su iskasapili i na leđima urezali reč “izdaja” jer su otkrili da se okrenuo protiv njih. Bogdanović je govoriio i o vezama koje je Gligorijević imao sa Srpskom naprednom strankom i drugim detaljima iz kriminala i sporta.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kosovski političar Oliver Ivanović, lider Građanske incijative SDP, ubijen je 16. januara 2018., a ni četiri godine nakon ubistva ne zna se ko je nalogodavac zločina koji je potresao srpsku javnost.

Od 16. januara 2018. do danas ni srpski ni kosovski organi nisu otkrili ko je i po čijem nalogu pucao u Ivanovića. Iako su na prostorijama njegove stranke bile postavljene kamere, one u trenutku ubistva nisu radile. Šta je sa ostalim kamerama koje su, kako se govorilo, postavljene po celoj Severnoj Mitrovici i kako je moguće da se ni na jednoj ne vide ubice, pitanja su na koje odgovora nema već četiri godine.

BONUS VIDEO: Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Ko opstruiše istragu?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram