Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo vratilo je podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv kriminalne organizacije, koju su prema navodima istrage predvodili Radovan Mujović iz Nikšića i Vasilije Rafailović iz Budve. Da li je postupljeno po nalogu suda, utvrdiće se nakon održanog ročišta radi kontrole opravdanosti i zakonitosti optužnice, koje je zakazano za 6. jul. Tada će biti poznato i da li je neko od ranije optuženih izuzet iz ovog predmeta.

„Vraćena je sudu optužnica, da li je postuljeno po nalogu suda, utvrdiće se nakon održanog ročista radi kontrole opravdanosti i zakonitosti optužnice koje je zakazano za dan 6.7.2021.“,navela je u dogovoru za portal Dan, portparolka podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović.

Podsećanja radi, Viši sud vratio je ranije Specijalnom tužilaštvu optužnicu protiv kriminalne organizacije koju čine 23 člana, koja je prema navodima istrage, formirana radi izvršenja više teških krivičnih djela, kako bi se otklonili nedostaci. Ova grupa je, prema nezvaničnim navodima, bliska kavačkom klanu.

Specijalno tužilaštvio, u prvim navodima optužnice, tereti Nikšićanina Radovana Mujovića, Vasilija Rafailovića iz Budve, Cetinjanje Petra Lipovinu, Mitra Markovića, Filipa Kneževića, Žarka Pejakovića, Nedović Lazara, Aleksandra Ćetkovića, Nikolu Drecuna, Moša Paovića, Boška Pavlovića sa Kosova koji ima prebivalište u Budvi, Jovana Markovića iz Niša, Aleksandra Stevanovića iz Beograda, Nikšićane Uroša Vučinića, Davora Avdića, Zorić Marka, Nikolu Mrića, Uroša Đurđevca i Aleksandra Đurđevca, Podgoričane Filipa Bešovića, Gorana Rakočevića, Ivana Brnovića i Novljanina Nemanju Zurovca da su članovi ove kriminalne organizacije.

Status svedoka saradnika dobili su ranije Pista Bajram i Marinko Rajković. Oni su u ovom predmetu kon tužioca dali detaljne izjave o funckionisanju ove grupe, kao i o tome šta je sve od njih traženo da urade. Kako je jedan od njih naveo, za uzvrat im je nuđen novac.

Radovan Mujović je kako, se navodi u optužnici, od svedoka saradnika tražio da „prekolje“ M. B, suprugu svedoka saradnika.

Rasvetljeno više krivičnih dela

Prema navodima istrage, procesuiranjem ove grupe rasvijetljen je veliki broj krivičnih dela. Identifikovani su napadači na ugostitelja B.R., otkriveno je i ko stoji iza napada na lokal „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića, rasvetljeno je podmetanje požara na pet vozila M.Đ. i I.V.a u aprilu 2019, podnete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana i supruge svedoka saradnika.

Pripremali likvidaciju Kana?

Mujović je optužen da je nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Marka Ljubišu Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

Prema navodi iz istrage, Radovan Mujović je tokom 2019., tokom boravka u istražnom zatvoru, M.P. naložio da angažuje osobu koja će za 50.000 evra u dužem periodu pratiti i saznati životne navike i mesta izlaska Marka Ljubiše iz Budve.

Foto: Shutterstock/Valentyn Irin

„Paović je to prihvatio. U dogovoru sa U.V. sa umišljajem bitno su doprineli izvršenju krivičnog dela tako što su od marta 2019. do 27. avgusta 2019. pratili i javljali kretanje Lj.V. je kao zaposleni pripadnik obezbeđenja M.K., prijatelja i osobe od poverenja Ljubiše Marka Kana, izvještavao M.P. putem kriptovane aplikacije „Cover me““, detalji su iz istrage.

Prema navodima spisa, M.P. je to prenosio Mujoviću, pa je Mujović naložio nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Ljubišu Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

„NN pripadnik klana je došao do terase lokala „Korkovado“ ispred zidina Starog grada, gde je za stolom sedeo Marko Ljubiša sa G.S. i D.M., i ka njima ispalio više od sedam metaka, nanoseći im telesne povrede“, navodi se u ranijem dokumentu.

Iskaz svedoka o praćenju Kana

Jedan od svedoka, Pista Bajram je pred tužilaštvom ranije ispričao kako su ga usmeravali kroz Budvu, gde je trebalo da se prati Marko Ljubiša Kan.

„N.D. je kazao da treba da budemo vrlo oprezni, kada smo se nekoliko dana intenzivno kretali po Budvi. Pokazao nam je loakcije gde često bude locirana policija pored kopjih treba oprezno prolaziti. Bilo mi je nejasno kako u tim obilascima Kana nismo nijednom sreli. Pitao sam N.D. ko je ta osoba, a on mi je odgovorio „bio je mnogo dobar, ali postao je zao, mi ga dugo tražimo, ali teško je doći do njega… da li ti znaš da radiš za ljude koji su uključeni u klan – da se puca, da se ubija, upoznao si se sa mnogo ozbiljnim ljudima“, kazao je ranije svedok Pista Bajram pred tužilaštvom.

On je naveo da mu je N.D. pokazuje gde se nalazi kružni tok i mesta gde se nalaze pripadnici policije kojima se, kako je naveo, treba predstaviti kao turista.

„Rekao mi je „kod nas je rat, treba da budemo oprezni. A.S. mi je rekao da Kan nije običan čovek, da je bogat i opasan i da oseća kad ga prate i kad ga jure“, kazao je u ranijem iskazu ovaj svedok.

Deo kavačkog klana

Svedok saradnik Marinko Rajković, kako se navodi u optužnici, priznao je da je bio član kriminalne organizacije. Tvrdi da je dugogodišnji prijatelj sa F.K. koji ga je, kako kaže, pitao da za njega obavlja krivična dela za novac na šta je i pristao.

„Ta kriminalna organizacija je deo kavačkog klana“, kazao je svedok pred tužiocem.

Rafailovića nadležni organi potražuju zbog učešća u ubistvu Đorđa Borete i slučajne žrtve doktora Dragana Zečevića iz Niša 7. decembra 2016. godine.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar