Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon predloga umetnika Dejana Atanackovića da spomenik Stefana Nemanje treba premestiti, o toj ideji u izjavama za list Danas govorili su i opozicioni lideri. I po ovom pitanju opozicija nema jedinstven stav. Saglasni su oko toga da premeštanje sa Savskog trga ne može biti ni lako ni brzo, jer bi stručnjaci ali i građani morali da budu konsultovani oko adekvatnije lokacije za tako veliki spomenik.

Danas ocenjuje da ni oko ovog pitanja među opozicijom nema saglasnosti, osim što je većina spremna da se obaveže da će preispitati finansiranje spomenika, koje je proglašeno tajnom. Sve to naravno, pod uslovom da se vlast promeni u Beogradu, odnosno da oni sa kojima je Danas razgovarao, dođu na vlast.

Dejan Atanacković, vizuelni umetnik, predavač na univerzitetima u Firenci, objavio je na svom Fejsbuk profilu poziv opoziciji da se pred građanima javno obaveže da će po dolasku na vlast ukloniti „sramnu statutu“ sa Savskog trga.

Miloš Jovanović, predsednik DSS, rekao je da spomenik ne bi pomerao.

„Lično mislim, nezavisno od estetskog suda, da se spomenik nalazi na pravom mestu i da će uz Istorijski muzej Srbije i vraćanje Korunovićeve fasade zgradi Pošte činiti jednu skladnu celinu“, rekao je Jovanović za Danas. Istog stava je i generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov.

„Rodonačelnik loze Nemanjića zaslužuje spomenik u glavnom gradu. Ono što ostavlja prostor za sumnju jesu troškovi izrade i postavljanja spomenika. Potrebno je utvrditi sve detalje, a ukoliko se ispostavi da je bilo zloupotreba, odgovorni će morati da budu sankcionisani“, naveo je on za Danas.

Dok Marina Lipovac Tanasković, predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda, predlaže premeštanje na adekvatniju lokaciju.

„Spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države je važno i značajno za Srbiji. Umetničko rešenje ruskog autora je odlično – Stefan Nemanja, koji se nalazi na raspuklom vizantijskom šlemu ispod kog se nalazi Savino žezlo. Ali lokacija nije adekvatna, o čemu su se i mnogi urbanisti složili. Naša ideja će svakako biti da se premesti na adekvatnu lokaciju“,  kaže ona.

A oko adekvatne lokacije Radomir Lazović, član Malog veća Ne davimo Beograd, predlaže konsultacije sa strukom.

„Šta da se radi sa preskupim spomenikom nije jednostavno pitanje. Svakako mu treba naći drugo, adekvatnije mesto, ali bi trebalo uključiti i stručnjake i otvoriti debatu u javnosti kakvi su nam spomenici potrebni. Da se struka pitala, ovo se sigurno ne bi desilo, ali hajde da barem ovo loše iskustvo iskoristimo pa da na njemu nešto naučimo. Takođe, trebalo bi koristiti i iskustvo Severne Makedonije, koja ima ogromnih problema sa sličnim spomenicima koje je prethodna vlast platila stotine miliona evra. Moramo napraviti analizu troškova, istražiti malverzacije i utvrditi odgovornost“, rekao je Lazović.

Osim struke uključiti i građane

Osim struke treba uključiti i građane u donošenje odluke o spomeniku, smatra Đorđe Miketić iz odborničke grupe „Srce grada“ u Skupštini beogradske opštine Stari grad.

„Verujem u građansku participaciju donošenja odluka. Ova uprava nije pitala građane da li žele ovakav spomenik i na ovom mestu, niti za mnoge druge štetne projekte kojim su uništili grad, te verujem da sledeća administracija mora uz učešće javnosti doneti odluku o uklanjanju ovog burlesknog megalomanskog spomenika“, kaže Miketić za Danas.

S druge strane, predsednik PSG  Pavle Grbović insistira na finansijama.

„Sigurno ćemo proveriti i objaviti koliko je spomenik plaćen, a kolika je njegova realna cena. Urbanisti koji su se za to školovali će biti ti koji će odlučivati šta se i u kojoj meri uklapa u urbanističku sliku jedne metropole kao što je Beograd, šta treba da ostane na svom mestu, a šta da se menja“, zaključuje Grbović u izjavi za Danas.

Stranka slobode i pravde bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa se ovim povodom oglasila saopštenjem.

„Stefan Nemanja, tvorac srpske srednjovekovne države, zaslužio je spomenik u Beogradu. Ono što nije zaslužio ni on, ni bilo koji današnji državljanin Srbije je da arapski investitori u Beograd na vodi određuju da on u ruci ne sme da nosi krst… Da ovakav odnos prema svojoj državi nije slučajan dokazuje i činjenica da je rekonstrukcijom Savskog trga sklonjen spomenik žrtvama i borcima učesnicima ratova 1991-1999. Kad se na ove dve sramotne odluke doda i činjenica da spomenik košta više od deset miliona evra, svakome postaje jasno kakvi ljudi vode ovaj grad i državu i kakvu štetu nam svakodnevno nanose“, navodi SSP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar