Foto: EPA-EFE/Filep István

Mađarska vlada odlučila je da ponovo zatvori granice zemlje kao na početku prvog talasa pandemije koronavirusa, saopštio je danas šef kabineta premijera Ðerđeli Gulaš. Granica će biti zatvorena za strance a domaći državljani, koji se vraćaju u zemlju, moraju da budu u karantinu 14 dana, ukoliko ne dobiju dva negativna testa rađena u dva razlčita dana.

Šef Orbanovog kabineta Đerđeli Gulaš je rekao da će od 1. septembra stranim državljanima biti zabranjen ulazak u Mađarsku, osim u izuzetnim slučajevima kao što je prolaz vojnih konvoja, humanitarnih radnika, poslovna i diplomatska putovanja.

„Stranci više neće moći ulaziti u Mađarsku. Većina novih slučajeva koronavirusa povezuje se sa inostranstvom. Mađarska je zelena,a sve druge zemlje se crvene“, rekao je Gulaš aludirajući na svetla na semaforu.

Mađarski državljani koji se vraćaju u zemlju moraće da budu u četrnaestodnevnom karantinu, ili dok ne dobiju dva negativna testa rađena u dva razlčita dana.

„Povećao se broj zaraženih i većina njih dolazi iz inostranstva“, objasnio je Gulaš na konferenciji za medije. Pojasnio je da su restrikcije potrebne zbog početka školske godine sledeće nedelje te radi zaštite ljudi i privrede.

Mađarska vlada je sugerisala da bi zaključane granice mogle da ostanu na snazi najmanje 30 dana.

 

U Mađarskoj danas 132 nova slučaja

 

Mađarska je u petak saopštila da ima 132 slučaja novozaraženih, što je najveći dnevni rekord od vrhunca pandemije. Zemlja ukupno beleži 5511 zaraženih i 614 mrtvih.

Viktor Orban, koji je već deceniju na vlasti, suočava se s najvećim izazovima u svojoj vladavini. Mađarska privreda pala je za 13,6 posto u drugom kvartalu ove godine.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Inače, Mađarska je počela da popušta restrikcije u maju. „Ne bismo voleli da ponovo uvedemo mere zatvaranja“, rekao je Gulaš.

Budimpešta bi u septembru trebala da bude domaćin utakmice Superkupa između evropskog prvaka Bajerna i osvajača Evropske lige Sevilje.

Sve utakmice završnih faza tih takmišenja igrale su se bez publike, ali je Uefa dozvolila da može da se popuni do 30 posto kapaciteta Puškaš Arene u koju može da stane 67.215 navijača.

 

Razmatraju mere za navijače

 

Mađarske vlasti razmatraju mere pod kojima bi navijači mogli da budu na utakmici.

Gulaš je rekao da Uefa planira da dozvoli dolazak na stadion do 3000 navijača Bajerna i Sevilje. Jedna od mogućnosti koja se razmatra je da navijači imaju dva negativna testa na covid-19 na aerodromu, da ih se nakon toga preveze na stadion i da ih posle utakmice vrate na aerodrom.

Gulaš kaže da vlada još nije donela odluku o merama za navijače i da o njima još uvek pregovara sa Uefom.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar