Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

 Inicijativa Ne davimo Beograd zahtevala je danas da nadležni odmah odustanu od namere da unište 30 hektara šume na Košutnjaku i povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće biti seče podsetila da predsednik države nije nadležan da se bavi urbanističkim planovima.

„Umesto obećanja čoveka koji je u prošlosti nebrojeno puta govorio neistine, inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da se odmah odustane od Plana detaljne regulacije za područje Avala filma prema kome investitor namerava da uništi skoro 30 hektara šume“, saopštili su iz Inicijative.

PROČITAJTE JOŠ...

Oni su podsetili da je Vučić priznao da su najviši gradski funkcioneri odgovorni za organizovanje i sprovodjenje fantomskog rušenja u Savamali i da je najavio da će snositi političku i krivičnu govornost, ali da do danas niko za to nije odgovarao, dok je tadašnji gradonačelnik Siniša Mali postao ministar u Vladi.

Ne davimo Beograd naglašava da šume, reke, kulturno-istorijske spomenike i sva druga javna dobra štite zakoni i urbanistički propisi koji moraju važiti jednako za sve.

„Uprkos tome, jedno od obeležja naprednjačke vlasti jeste konstantno kršenje zakona kako bi se na uštrb javnog dobra obezbedila dodatna zarada njima bliskim investitorima“, dodali su oni.

Podsetili su da je na uštrb javnog dobra i kršenjem zakona moguće da se na Kalemegdanu pravi gondola, da se betoniraju parkovi i da se na njima zidaju zgrade, da se krče šume, da obale uništavaju splavovi, a da se „reke guraju u cevi“ izgradnjom mini hidroelektrana.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje se da sve to za posledicu ima nezdrave uslove života u Beogradu, a sve veću zaradu režimskim podobnim investitorima.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da se Plan detaljne regulacije za područje Avala filma odmah odbaci i da se na taj način uvaži više od 8.000 primedbi koje su stručne organizacije i pojedinci predali u toku ranog javnog uvida na ovaj plan.

Podsetili su da je Inicijativu za odbranu Košutnjaka kojom gradjani zahtevaju da se ova gradska šuma u celosti zaštiti od gradnje i devastacije, potpisalo 75.000 ljudi i da taj broj iz dana u dan raste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare