Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prosvetna inspekcija utvrdila je da je Konkurs za prijem profesora u Visokoj zdravstvenoj školi u Zemunu nezakonito sproveden, pa je taj Konkurs poništen godinu dana posle raspisivanja, ali profesorka koja je tom prilikom primljena - i dalje radi u toj ustanovi.

Kuriozitet je da je pomenuta profesorka prvo bila predsednica Privremenog saveta Akademije, čiji je Visoka zdravstvena škola deo, da bi 4-5 meseci posle tog imenovanja – primljena kao profesor u Visoku zdravstvenu školu. U samoj školi su ostali nemi na naša pitanja da nam razjasne mnoge nedoumice u ovoj priči.

Miroslav Kuka, jedan od kandidata prijavljenih na konkursu, koji je Visoka zdravstvena škola strukovnih studija sprovela u septembru 2019. godine, ukazao je u više dopisa Agenciji za borbu protiv korupcije i Ministarstvu prosvete na nezakonitosti u tom postupku.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na nepravilnosti je ukazivao još tokom trajanja konkursa, najpre samoj Visokoj zdravstvenoj školi i Akademiji u čijem je sastavu je ta visokoškolska ustanova, a pošto su oni ignorisali njegove dopise, obraćao se inspekciji Ministarstva prosvete i Agenciji za borbu protiv korupcije.

Reč je o konkursu za izbor profesora strukovnih studija za oblast društveno-humanističke nauke, uža naučna oblast didaktično-metodičke nauke, na kom je primljena Nada Trifković.

Ministarstvo piše zapisnik, a škola ćuti

„Prosvetna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u Visokoj zdravstevnoj školi strukovnih studija i u toku je izrada zapisnika. Kada inspekcijski zapisnik bude gotov, dobićete nalaze inspekcijskog nadzora“, piše u kratkom odgovoru iz Ministarstva prosvete na brojna pitanja Nova.rs o ovom slučaju.

Iz same Akademije strukovnih studija, u čijem sastavu je Visoka zdravstvena škola, nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta, već samo obaveštenje da su naša pitanja prosleđena predsedniku Akademije strukovnih studija dr Slavoljubu Vićiću.

Konkurs je, prema podacima koje je u julu ove godine dobio sam kandidat Kuka, nezakonit, ali je primljena profesorka Trifković i dalje na spisku profesora i drži predavanja i u ovoj školskoj godini.

„Zapisnikom o vanrednom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da je Visoka zdravstvena škola strukovnih studija, koja je u sastavu Akademije strukovnih studija Beogradu, raspisala i sprovela konkurs suprotno odredbama zakona o visokom obrazovanju i odredbama Statuta Akademije u čijem je sastavu, te je isti poništen“, piše u dopisu iz Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete koji je u julu dostavljen Miroslavu Kuki.

Dopis Ministarstva prosvete iz jula

„Resorno ministarstvo je tako tek posle deset meseci, u junu 2020. godine sprovelo vanredni inspekcijski nadzor“, objašnjava Kuka za Nova.rs, koji je potom u julu obavešten.

“Oni meni deset meseci nisu odgovarali na dopise i verujem da mi ni sada ne bi odgovorili da nisam svoje zamerke slao i Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je, opet, na osnovu mojih zahteva, slala urgencije za postupanje Ministarstvu i njihovoj inspekciji”, objašnjava naš sagovornik.

U međuvremenu je Kuka saznao da je Nada Trifković, koja je primljena na tom konkursu za profesora u Visokoj zdravstvenoj školi, kao odseku Akademije, nekoliko meseci pre toga, u maju 2019. godine, postala predsednica Privremenog saveta Akademije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reč je o odluci Vlade Srbije od 24. maja 2019. u kojoj se navodi da će do uspostavljanja Saveta Akademije u skladu sa zakonom o visokom obrazovanju i aktima akademije tom visokoškolskom ustanovom rukovoditi Privremeni savet, čiji je predsednik upravo Nada Trifković.

U toj vladinoj odluci se dalje navodi da Privremeni savet Akademije treba da donese Statut te ustanove u roku od mesec dana, godišnji plan rada, kao i akte neophodne za funkcionisanje Akademije i to sve u roku od tri meseca, kao i da Savet, predsednik i stručni organi Akademije treba da budu izabrani u roku od šest meseci.

Nije jasno do kada je Nada Trifković obavljala tu funkciju, ali je jasno da je na njoj bila julu, jer je kao predsednica Privremenog saveta potpisana na Statut Akademije, koji je usvojen 10. jula 2019. godine u Beogradu.

„Znači ona je takoreći prvo rukovodila tom visokoškolskom ustanovom, pa je onda posle toga kod istih tih ljudi kojima je bila šef konkurisala da je prime za profesora“ ističe Kuka.

Pošto je odluku o imenovanju profesorke Trifković za predsednicu Privremenog saveta Akademije potpisala sama premijerka Ana Brnabić, naš sagovornik je pisao i predsednici Vlade, pa je, kako veruje Kuka, i iz Nemanjine 11 savetovano Ministarstvu da obrate pažnju na taj slučaj.

“Ovo, na žalost, nije usamljen slučaj, već paradigma kako se radi u visokoškolstvu u Srbiji. Konkursi se sprovode nezakonito uz kršenje procedure, a kada se neko žali, ignorišu te žalbe. Onaj ko se žalio u nekom trenutku odustane, cela stvar zastari, a oni koji su sve organizovali se provuku i ostanu na svojim mestima bez posledica”, zaključuje naš sagovornik.

On podseća da se ćutanje i nečinjenje nadležnih nastavilo pošto mu je Ministarstvo u julu odgovorilo da je konkurs nezakonit, i tek pošto je ponovo u septembru opet pisao istom tom ministarstvu, konkurs je zvanično poništen objavom Visoke zdravstvene škole tek – u oktobru 2020. godine. Novi konkurs, prema njegovim informacijama, još uvek nije raspisan.

Foto: Privatna arhiva

“Pitam sve nadležne i odgovorne u ovoj priči od Akademije do Ministarstva, ko će da izdvoji tih sad već i milion i po dinara i vrati u budžet koji su isplaćeni profesorki Trifković na ime plata na mestu na koje je nezakonito zaposlena”, ističe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare