Petnica Foto:shutterstock; printscreen N1

Istražni organi bili su danas u "Petnici" i započet je proces davanja izjava, rekao je večeras direktor Istraživačke stanice Nikola Božić povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje.

„Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti“, poručio je Božić za RTS.

Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika.

Organizovaće, kako je dodao, intenzivne programe obuke po tim temama za sve učesnike programa.

Podsećanja radi, o seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala pošto su polaznice u razgovoru za nedeljnik „Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle.

Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Veliki deo žrtava, u vreme seksualnog napastvovanja, bio je maloletan.

„Bile su maloletne, ili tek punoletne, kada ih je čovek identifikovan kao S. primoravao da se skidaju, fotografišu gole, a u nekoliko slučajeva dogodilo se i celonoćno maltretiranje i fizičko nasilje. S. je polaznicima programa u Petnici, u kojoj je bio „možda i od osnivanja“, predstavljan kao autoritet i omiljena osoba, i bio je zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u „Petničkim sveskama“ i predstavljani na godišnjoj konferenciji „Korak u nauku“.

Zlostavljaču raskinut odnos 2017. godine

Kako navodi nedeljnik Vreme, sa S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

On je tada angažovan honorarno jer su čuli da je u teškoj materijalnoj situaciji, ali tvrde da nije imao nikakav kontakt s decom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar