I rafting klubovi protiv protiv malih hidroelektrana

Vesti 08. dec. 202015:24
Podeli:
Foto:Ne davimo Beograd

Petnaest rafting klubova iz Srbije, BiH i Crne Gore, pridružilo se nastojanjima brojnih organizacija civilnog društva širom regiona, koje pozivaju na ukidanje podsticaja za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana. 

Oni smatraju da male hidroelektrane prekidaju tokove reka, ugrožavaju i uništavaju životnu sredinu i imaju veliki negativan uticaj na lokalne zajednice. Kako kažu, besmislena je njihova dalja izgradnja, kao i subvencionisanje.

„Činjenica je da smo mi jedni od najboljih poznavaoca skrivenih lepota reka, samim tim svesni smo svoje odgovornosti, potrebe za njihovim očuvanjem i podizanjem svesti građana širom regiona. To uključuje i održivo korišćenje vodnih resursa na način koji ih ne ugrožava“, kaže Marko Prodanović, predstavnik rafting kluba KES “Pustolov“.

Ljubav prema rekama okupila je zaljubljenike u rafting koji su, osim potpisivanja Deklaracije, učestvovali i u stvaranju dokumentarnog filma „Deca iz vode“.

„Film je proistekao iz potrebe da prikažemo ljude koji žive za reke i od njih. Prateći njihove priče na Vrbasu, Sani, Plivi, Uni, Tari, Krivaji, Limu, Ibru i Velikom Rzavu, rekama Dunavskog sliva, svima postaje jasno da reke nemaju granice i ne prave razlike među ljudima. One nas spajaju u našoj različitosti i garancija su zajedničke budućnosti u kojoj nema mesta za male hidroelektrane”, naglašava Prodanović.

Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav i WWF Adrije, kaže da države Zapadnog Balkana izgradnju malih hidroelektrana građanima predstavljaju kao šansu za razvoj koji je bitan element u lokalnoj politici i pokretač privrednog razvoja.

Prizori čupanja cevi u Rakiti Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Danas je više nego jasno da je politika izgradnje malih hidroelektrana pogrešna i da se kosi sa konceptom održivog razvoja i javnim interesom. Analiza ekonomske opravdanosti podsticaja za male hidroelektrane, te rezultati hidrobioloških analiza, kao i socio-ekonomske analize koje smo u prethodnom periodu sproveli, jasno pokazuju da jedinu dobit u celom procesu imaju privatni investitori“, upozorava Milivojević.

Vlade Federacije BiH donela je odluku o zaustavljanju podsticaja za male hidroelektrane, kao i pokretanje izmena zakona i pravilnika koje bi osigurale trajnu zabranu njihove izgradnje. Tako oslobođena sredstva, Federacija BiH planira da preusmeri na podsticaje za druge obnovljive izvore, poput solarne energije.

Komentari

Vaš komentar