Foto: Nova.rs, Savo Prelević/Vijesti

Trideset jedna osoba direktno ili na neki način bila je uključena u ubistvo tri osobe krajem 2020. godine, a tom grupom rukovodio je šef kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer, navodi se u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), podignutoj zbog fizičke likvidacije Damira Hodžića, Adisa Spahića i Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Kako prenose Vijesti, Osim Zvicera, optuženi su i njegovi beogradski saradnici Veljko Belivuk i Marko Miljković, kao i Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Ratko Živković, Nebojša Janković, Radoje Živković, Dragan Knežević, Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Stefan Kraljević, Davor Perović, Nenad Kaluđerović, Darko Prelević, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Miloš Radonjić, Vladimir Vučković, Mersudin Čolaković, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Bojan Bešović, Borko Bešović, Petar Đurović, Zoran Kažić, Krsto Maroš, Radovan Mujović…

Iz SDT-a su saopštili da je svako u toj grupi imao svoja zaduženja, pa se deo njih tereti za stvaranje kriminalne organizacije, deo za teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja, a ostatak za nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi.

Foto: Savo Prelević/Vijesti

“Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 31 okrivljenog lica: R.Z. V.B., M.M., N.J., R.Ž., R.Ž., D.K., M.V., S.K., S.K., D.P., N.K., D.P., B.G., D.G., M.R., P.Đ., V.V., N.P., R.G., M.Č., M.K., A.P., N.C., R.M., Z.K., A.D., A.J., M.K., B.B. i B.B., za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, a protiv R.Z., M.V., D.K., R.Ž., V.B., M.M., N.J., R.Ž., S.K., S.K., N.K., D.P., B.G., D.G., D.P., N.P., M.R., V.V., M.K., A.P., N.S., R.M., Z.K., M.K., A.D. i A.Lj. i za krivično delo teško ubistvo, u saizvršilaštvu, protiv N.S. i za dva krivična dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, protiv D.P. i B.B. i za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, protiv M.K., Z.K. i A.D. i za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a protiv M.Č. i za produženo krivično delo nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi. Sva krivična dela učinjena su tokom 2020. godine”, navodi se u saopštenju specijalnog tužioca Vukasa Radonjića.

Tužilaštvo je tražilo da se produži pritvor okrivljenima koji su lišeni slobode, a da se sudi u odsustvu onima što su u bekstvu.

Namamili, pa ubili

Kavčane terete da su u kuću Ratka Živkovića u Spužu na prevaru doveli Barane Hodžića, Spahića i Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Prema spisima SDT-a, Hodžića i Spahića su odmah likvidirali, a onda gotovo u potpunosti demolirali kuću, pa potom zidove iznova gletovali, krečili, ali i menjali pločice, parket, vrata, nameštaj… kako bi prikrili tragove likvidacija.

Hodžić je bio pripadnik škaljarskog kriminalnog klana, a njegov zet Spahić nije imao krivični dosije.

Prema tvrdnjama tužilaca, njih dvojicu likvidirali su Belivuk, Miljković i Janković, u čemu im je pomogao Živković – obezbijedivši im kuću.

“A nakon toga stupio u telefonsku komunikaciju sa H.D. koji je određen da bude ubijen od strane kriminalne organizacije, te je koristeći prethodno stečeno poverenje, tražio oštećenima da dođu u naselje Spuž u opštini Danilovgrad u kuću koju je koristio, a kako bi se videli. Za to vreme su osumnjičeni B.V., M.M. i J.N. nelegalnim putem, mimo graničnih prelaza, ušli u Crnu Goru i došli do kuće Ž.R., a sve u cilju realizacije kriminalnog plana ubistva oštećenih S.A. i H.D., pa je 14.10.2020. godine oko 15.00, po dolasku oštećenih u kuću Ž.R., osumnjičeni B.V. odmah lišio života H.D. tako što je pucao iz vatrenog oružja i pogodio ga u predelu glave nanoseći mu povrede usled kojih je nastupila smrt”, navode iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Objašnjava se da su osumnjičeni Miljković i Janković istovremeno fizički nasrnuli na oštećenog Spahića, kojeg su potom svezali kao i oštećenog Mila Radulovića, zvanog Kapetan koji je takođe bio tu.

“Istog dana S.A. je lišen života. Oštećenog R.M. drugi, zasada NN pripadnici kriminalne organizacije, odveli su na drugu lokaciju”, stoji u tekstu SDT-a.

PROČITAJTE JOŠ

Glasovne poruke

Piše da je Belivuk potom glasovnom porukom, putem kriptovanog mobilnog telefona, obavestio druge pripadnike kriminalne organizacije o načinu na koji je izvršio opisano krivično delo:

“Brate, Zemo i Hell i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao ‘Kasap’, ‘Kratos’ je hvato ‘Zeta’, ‘Hell’ je hvato M., to što je ‘Kasap’ imao utoku i potegnuo, brate to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne, odmah se puca. Brate to nema šta tu da se pravdamo”.

U srpskoj optužnici protiv Belivukove grupe navodi se da je Miljković u kriptovanim telefonima bio označen kao “Kratos”, a Janković kao “Hell”… Spahić je bio Hodžićev zet.

Iz SDT-a navode da su nakon teškog ubistva NN pripadnici kriminalne organizacije uklonili tragove izvršenih krivičnih dela: “Na način što su tela oštećenih H.D. i S.A. zakopali na nepoznatoj lokaciji, te istovremeno iz kuće uklonili tragove krvi oštećenih na način što su prali zidove unutrašnjosti kuće i menjali podove”.

Kapetana su prevezli na drugu lokaciju, gde su ga nakon dužeg mučenja ubili, a njegovo telo spalili na padinama Lovćena.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Kapetana mučili, ubili pa spalili

Specijalni tužioci sumnjiče Beograđane Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića i crnogorskog državljanina Ratka Živkovića da su 14. oktobra 2020. godine oteli Radulovića u blizini Spuža.

“Obmanom, pretnjom i silom… i prema njemu postupali na svirep način u cilju da od njega iznude novac i drugu imovinsku korist”.

Piše i da su Velja Nevolja i njegov deo klana, sledeći kriminalni plan, Radulovića u večernjim satima prebacili u stambeni objekat na teritoriji Kotora, gde su ga držali sve do dana kada je likvidiran.

Za to vreme, prema njemu su, navodi se, primenjivali prinudu, u nameri da od njega iznude novac i da im da informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gde im se nalaze “štekovi” sa oružjem i gde se nalazi droga kojom trguju.

Pojašnjavaju da im je Radulović, pod pretnjom, odavao informacije o škaljarcima i omogućavao im da preko njegovog kriptovanog mobilnog telefona i aplikacije SKY ECC šalju poruke u njegovo ime:

“Kako bi ih namamili na unapred pripremljene lokacije gde bi ih lišili života”.

Tužioci navode da je Novljanin Vladimir Vučković u decembru 2020. godine, na Lovćen odneo automobilske gume i ćumur, pa sa Milošem Radonjićem pripremio lomaču na kojoj su nakon likvidacije spalili Radulovića zvanog Kapetan.

BONUS VIDEO Pala prva skaj optužnica u Srbiji: Apelacioni sud oborio presudu Božidaru Stoliću, koji je odavao informacije o klanu Belivuk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar