Bogoljub Karić Foto: EPA/SASA MARICIC

Sudija Privrednog suda Žanka Radić, koja danas nije dozvolila novinarki portala Nova.rs da prisustvuje suđenju u postupku za naknadu štete zbog bespravnog rušenja u Savamali, poznata je javnosti od pre petnaestak godina iz afere "Mobtel", kada je bila optužena da je nezakonito prepravljala odluku o osnivanju tadašnje firme braće Karić "BK trejd" kako bi pred arbitražom u Cirihu dobili spor protiv PTT. Sudija Radić je zbog ove afere bila suspendovana nekoliko godina, a nakon što ju je Apelacioni sud oslobodio krivice 2011. zbog nedostatka dokaza, vraćena je na posao.

Kontroverze o sudiji Radić datiraju još iz vremena pre petooktobarskih promena, odnosno kada je na čelu tog suda bila verovatno najpoznatija predsednica sudija Milena Arežina, članica izborne komisije koja je liderima DOS „ukrala“ pobedu, septembra 2000. Sudija Radić bila je zaposlena u odeljenju tog suda koji se bavio registracijom svih privrednih društava u Srbiji, a što danas radi Agencija za privredne registre (APR).  Sve sudije koje su radile u tom odeljenju raspoređene su nakon formiranja APR u druga odeljenja, pa tako u parničnom odeljenju od onda postupa sudija Radić, istina – nakon višegodišnje pauze.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Upravo ovo odeljenje za registre Privrednog suda u vreme Arežinine vladavine, bilo je označeno u godinama nakon demokratskih promena kao mesto gde su vršene brojne malverzacije sa privrednim društvima, odnosno firmama, posebno onima koje su bile bliske vlasti i supružnicima Milošević. Upravo zbog toga je, kako tvrde dobro obavešteni sagovornici portala Nova. rs, u Arežinino vreme Privredni sud napustio veliki broj iskusnih sudija, da bi nakon promena krenulo i „češljanje“ dokumentacije i pregledanje arhive.

Pročitajte još:

Tako je 2005. u medijim odjeknula vest o procesuiranju sudije Radić zbog sumnje da je nezakonito preregistrovala Karićevu firmu BK trejd, odnosno da je jedanaest godina nakon osnivanja Mobtela, promenila osnivača i umesto Karićeve firme Sistem braća Karić – BK trejd, upisala BK trejd inkorporetid. Cilj ovoga je, kako su mediji tada izvestili, bila korist koju je Karić dobio nakon spora sa PTT pred arbitražom u Cirihu.

Uprkos negiranjima da je počinila krivično delo, Radićeva je uskoro optužena za delo kršenje zakona od strane sudije i izvedena pred tadašnji Okružni sud, koji je okončao postupak 2010. godine. Radićeva je oslobođena krivice, a tu presudu kasnije je potvrdio Apelacioni sud.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno našao da nisu utvrđene odlučne činjenice koje terete Radićevu da je u vršenju svoje sudijske dužnosti nezakonito postupala i donela nezakonite akte u nameri da drugom pribavi kakvu korist, navodi se u obrazloženju presude.

Sud je takođe naložio da Radićeva bude vraćena na posao i obeštećena za sve plate koje nije primila i to sa kamatom, i od tada postupa po tužbama u parničnom odeljenju Privrednog suda, gde je na kraju završio i slučaj Savamala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare