Savamala Foto: Nemanja Jovanović

Suđenje po tužbi privrednog društva "Transport peroni d.o.o" protiv firmi "Milenium tim" i "Beograd na vodi", kao i Grada Beograda i Republike Srbije, odnosno MUP, zbog fantomskog rušenja objekata u Savamali u izbornoj noći između 24. i 25. aprila 2016.godine, a radi naknade štete, počelo je danas u Privrednom sudu, a novinarima portala Nova.rs bilo je zabranjeno da prisustvuju pretresu.

Naime, i pored toga što je redakcija portala Nova.rs uredno obavestila sud da će naša novinarka prisustvovati glavnom pretresu u svojstvu javnosti, što je takođe od suda zahtevao i predstavnik firme „Transport peroni“, sudija Žanka Radić nije želela da dopusti prisustvo javnosti u sudnici, ističući da za to nemamo dozvolu predsednika suda.

Inače, u odgovoru koji je sud ranije danas uputio našoj redakciji na zahtev za akreditacije, navedeno je da preciziramo samo ono što se odnosi na naš zahtev za fotografisanje, dok o prisustvu novinarke nije bilo ni reči. Samim tim redakcija je smatrala da se prisustvo novinarke ni ne dovodi u pitanje, s obzirom na to da ni jedan sud u Beogradu ne traži akredtaciju za prisustvo javnosti – na javnom suđenju.

Pročitajte još:

Sudija Radić, je očigledno, imala drugačije tumačenje, ili pak – namere.

Vladimir Marković, predstavnik oštećenog društva, pokušao je da ubedi sudiju da prisustvo novinara ne može biti sporno po zakonu, a nakon što je ona odbila da ih pusti u sudnicu, usledio je zahtev za njeno izuzeće. Suđenje je zbog toga prekinuto, a biće nastavljeno nakon što predsednik suda odluči o tom zahtevu.

Foto: Dragan Mujna/Nova.rs/Privredni sud u Beogradu

Podsetimo, zbog bespravnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u centru Beogradu niko nikada nije odgovarao, a ni posle četiri godine nisu identifikovani famozni fantomi koji su te večeri upali sa bagerima u ovaj kvart. Predsednik Republike Srbije Aleksadar Vučić izjavio je da iza ovog čina stoje “kompletni idioti”, a potom i gradska vlast Beograda.

Ipak, istraga o pravim krivcima još uvek tapka u mestu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare