filip gavranović i nikola ostojić
Foto: Privatna arhiva

Pripremno ročište u ponovljenom postupku protiv stakloresca Filipa Gavranovića, kome se sudi za ubistvo najboljeg prijatelja i pekara Nikole Ostojića 2017. godine u Resavskoj ulici u Beogradu, održano je danas, a optuženi je delimično priznao krivicu. Podsetimo, presuda kojoj je Gavranović bio osuđen na 30 godina zatvora je nedavno ukinuta od strane Vrhovnog kasacionog suda (VKS) i predmet je vraćem Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Kako nezvanično saznaje naš list, optuženi je delimično priznao zločin, odnosno istakao je da ga nije počinio onako kako je navedeno u optužnici. Pretres je zakazan za 17. februara, kada će Gavranović izneti detaljnu odbranu.

Pročitajte još:

Sud je današnjem ročišti usvojio predlog da se na sledećem glavnom pretresu sasluša izvesni Veselin Petrović, brat od tetke okrivljenog. O ostalim predlozima odbrane sud nije odlučio.

Inače, Vrhovni kasacioni sud (VKS) ukinuo je prošle nedelje presudu Gavranoviću. Advokat Ivan Simić, pravni zastupnik porodice oštećenog, objašnjava za Nova.rs zbog čega je došlo do ukidanja presude.

„Vraćanje ovog postupka na početak jeste posledica stava koji je nedavno zauzet u jednom predmetu, koji izuzetno intrigira i zaokuplja pažnju sudske, advokatske, pravničke, ali i najšire javnosti. Naime, reč je o tome da su u prvostepenom i žalbenom postupku kao članovi veća (ne i kao predsedavajući) učestvovale sudije profesionalci, koje su prethodno odlučivale o produžetku pritvora. Dakle, stav koji prethodno iznet u toj sudskoj odluci ima i imaće svoju refleksiju kako na ovaj, tako i na buduće predmete – svuda gde je po stavu Vrhovnog kasacionog suda u krivičnom postupku učestvovao sudija koji je donosio odluke, i pre učešća u donošenju presude, u istom predmetu, uključujući i odluke vezane za pritvor, usled čega postoji opravdana bojazan da taj sudija nije nepristrasan, da se stepen njegove nepristrasnosti ceni u skladu i sa obimom i prirodom ranije donetih odluka“, kaže Simić i dodaje:

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„O ovom pravnom pitanju nedavno je vođena jedna vrsta stručne diskusije između sudova različitog stepena. Sada je to “stav” i kao takav zaživeo je u praksi. Prema tom stavu, sudije koje su na relativno detaljan način obrazložile postojanje opravdane sumnje, i to u formi rešenja kao odluke kojom se odlučivalo o produženju pritvora okrivljenom, su po shvatanju i nalaženju suda najvišeg ranga u Srbiji izrazile visok stepen jasnoće u pogledu same krivice okrivljenog u ovom konkretnom postpuku i to u većoj meri nego sto je to neophodno za odluku o pritvoru“, navodi advokat.

Podsetimo, vlasnik pekare Nikola Ostojić ubijen je 3. novembra 2017. godine, a njegovo telo pronađeno je tri dana kasnije u staklorezačkoj radnji u Resavskoj ulici u Beogradu, koja se nalazi u vlasništvu njegovog prijatelja Filipa Gavranovića. Za ceo slučaj saznalo se nakon što je supruga optuženog Gavranovića posumnjala da on ima neke veze sa nestankom pekara i to prijavila policiji.

Pretpostavlja se da je motiv zločina dug koji je Gavranović imao prema ubijenog pekaru.

BONUS video: Rekonstrukcija ubistva u Aleksincu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar