Foto: privatna arhiva

Suđenje Davoru Perniću (35) iz sela Jabukovac kod Negotina, koji je priznao četvorostruko ubistvo članova porodice Kazimirović, nije otpočelo ni posle skoro punih godinu dana od zločina, jer policija i tužilaštvo i dalje nisu do kraja rasvetlili kakvu je ulogu u svemu imala Maja Bađikić (26), koju je Pernić označio kao svoju ljubavnicu i saučesnicu. Da li je Maja direktno učestvovala u zločinu ili je bila podstrekivač, da li su opušci cigareta sa njenim DNK tragom dokaz da je bila blizu imanja Kazimirovića ili su tu naknadno podmetnuti...samo su neka od brojnih pitanja na koje Više tužilaštvo u Negotinu nije dalo precizan odgovor, zbog čega je sud već jednom vraćao optužnicu na dopunu istrage.

Četvorostruko ubistvo dogodilo se na imanju u zaseoku Velja Vratna kod Jabukovca, kada su ubijeni Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53). Raja je pronađen na traktoru pored sena, a tri žene u dvorištu kuće porodičnog imanja. Ubrzo po dojavi, na mesto zločina izašle je negotinska i borska policija, zatim tužilaštvo, da bi nekoliko sati kasnije na teren pristigla i ekipa forenzičara iz Beograda.

Pročitajte još:

Od samog početka ovaj slučaj je izazivao razne kontroverze u javnosti. O samom motivu četvorostrukog ubistva od početka se spekulisano, najpre se tvrdilo da se Raja nekom „zamerio“, da bi potom u javnosti provejala sumnja da je ubijen zbog novca. U prvim danima nakon zločina istraga je išla u nekoliko pravaca, da bi se konačno pravi trag pojavio 25. avgusta 2019. godine, kada je uhapšen Pernić.

Ispostavilo se da se radi o lokalnom auto-mehaničaru, koji je skoro mesec dana raspravljao sa meštanima ko bi mogao da bude ubica Kazimirovića, na čijoj je sahrani čak bio i prisutan. Javnost je ubrzo saznala i još neke detalje iz života Pernića – da je služio služio vojsku u 63. padobranskoj jedinici u Nišu, a kao jedan od najboljih u klasi, bio upućen u Kopnenu zonu bezbednosti. Sanjao je da postane profesionalni vojnik, ali je odbijen. Takođe, fotografije na društvenim mrežama svedočile su o njegovoj opsdnusti oružjem i uniformom.

I taman kada se mislilo da je ovaj zločin gotovo rešen, samo mesec dana od Pernićevog hapšenja, dogodio se obrt – uhapšena je Maja Bađikić, supruga njegovog školskog druga.

Bađikićeva je privedena nakon što je Pernić u tužilaštvu zatražio da dopuni svoj iskaz i izjavio da je Kazimiroviće ubio na nagovor izvesne Maje. Ispričao je da zločin počinio jer je čuo da Kazimirovići imaju puno novca, te da je hteo da pomogne Bađikićevoj u lečenju, a sa kojom je tada, kako je tvrdio, bio u emotivnoj vezi.

Bađikićeva je nakon novih saznanja privedena i ona je negirala krivično delo, tvrdivši da nije Pernićeva saučesnica i da on laže. Ubrzo je promenila iskaz tvrdeći da jeste bila u odnosima sa Pernić, ali sebranila tvrdnjama da je bila primorana jer joj je pretio ubistvom. Tri meseca kasnije, u decembru 2019. godine puštena je iz pritvora da s brani sa slobode.

Optužena maja Bađikić, Foto: privatna arhiva

Inače, pet meseci nakon zločina, na imanju u Jabukovcu pronađeni su opušci na kojima su potvrđeni DNK tragovi Bađikićeve i to nakon što je Pernić tužilaštvo doveo do njih. Ipak, interesantno je i da je teren, na kome je došlo do stravičnog masakra temeljno pretraživan nekoliko puta, i to od strana nekoliko policijskih ekipa, ali su opušci nađeni tek pet meseci kasnije.

Optužnica, pa dopuna istrage

Optužnica u ovom slučaju konačno je podignuta februara ove godine, a njom se Pernić tereti da je iz „škorpiona“ ubio Draganu Jozeljić, njenu majku Ljubinku i Raju, domaćina salaša. Sem njega, tužilaštvo tereti Bađikićevu da je tog dana Raji ispalila hitac u glavu, kao i da je usmrtila njegovu majku Dragicu. Ipak, Viši sud ovu optužnicu nije prihvatio i vratio ju je na dopunu.

Pročitajte još:

Traženo je da se obavi dopunsko veštačenje veštaka odgovarajuće struke kako bi se utvrdila starost opušaka na kojima je nađen DNK Maje Bađikić, jer su bili izloženi raznim vremenskim uslovima, ali i da se saslušaju službenici koji su radili uviđaj 9. avgusta na salašu u Velji Vratni.

Takođe, tužilaštvo treba da od obducenta zatraži dopunsko veštačenje o starosti leševa, a kako su mediji prenosi, još uvek se ne zna tačno kada se zločin dogodio, odnosno 7. ili 9. avgusta.

I kada se učinilo da neće više biti novih obrta i saznanja u slučaju, pojavio se još jedno – kriminalistički tehničar iz Negotina M. Nj. (43) uhapšen je marta ove godine zbog sumnje da je iz sefa policijske stanice uzeo oko 8.000 evra.

On se tereti da je prisvojio novac koji je u sefu bio kao dokaz sa mesta četvorostrukog zločina. Kako policijski sef nije obijen, pretpostavljalo se da je uhapšeni kriminalistički tehničar uzeo ključ i iz sefa odneo novac, a potom ga vratio među dokaze.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Negotinu ovih dana bi konačno trebalo da podigne novu optužnicu za zločin kod Jabukovca, a koji je šokirao srpsku javnosti. Za ovaj zločin osumnjičenima Davoru Perniću i Maji Bađikić preti zatvorska kazna do 40 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar