Smederevo, Velika Plana, Stefan Filić, ubistvo, ubijen, pretučen
Foto: Privatna arhiva

Učenik Srednje ekonomske škole Stefan Filić preminuo je u 18. godini od posledica brutalnih batine koje je zadobio od svojih nekoliko godina starijih sugrađana februara 2020. godine, ispred jednog kluba. Kobne noći, Filić je postao žrtva samo zato što je želeo da zaštiti mlađeg brata od lokalnih kabadahija koji su odranije poznati kao problematični i nasilni. Detalji te noći godinama će progoniti žitelje Velike Plane, zbog stravične brutalnosti ispoljene na jednom mladiću.

Subota uveče, drugi dan inače hladnog februara, te 2020. godine bila je neuobičajeno topla. Temepretura visoka za ovaj period godine izmamila je napolje veliki broj mladih ljudi, kako to obično biva vikendom. U lokalnoj diskoteci „Brodolom“ u Velikoj Plani grupa mladih ljudi provodila se do kasno u noć. Među njima su bili i Stefan Filić, 18-godišnji učenik srednje škole, a sa svojim društvom je bio i njegov dve godine mlađi brat. Bili su tu i Nikola Bojić i Milan Padnurović, nekoliko godina stariji momci, inače u ovom kraju odranije poznati po nasliničkom ponašanju.

Smederevo, Velika Plana, Stefan Filić, ubistvo, ubijen, pretučen
Stefan Filić Foto: Privatna arhiva

U sitne sate svi oni su se našli ispred pomenutog „Brodoloma“. Nikola Bojić i Milan Pandurović, u to vreme mladići od 20 i 21 godinu, ustremili su se na mlađeg brata Stefana Filića i njegove drugare. U tom trenutku, Stefan je čekao taksi. Odlučio je da krene kući ali je tada video da mu lokalne kabadahije napadaju brata. Kao što bi to učinio svaki stariji brat, stao je između njih želeći da umiri sukob, da ih razdvoji, da svako krene na svoju stranu i da se ovo veče mirno završi. Međutim, Bojić i Pandurović i momci koji su bili sa njima, imali su druge planove.

Kobni udarac u glavu

Meta ovih nasilnika više nisu bili tinejdžeri, već Stefan Filić, samo zato što im se suprotstavio i nije želeo da dozvoli da grupa poznatih nasilnika maltretira njegovog mlađeg brata i njegove drugove. Nešto što bi verovatno svaki stariji brat na svetu uradio. Pandurević i Bojić ustremili su se na njega udarcima koji su se ređali jedan za drugim.

Filić je pao na zemlju, Pandurević i Bojić su ga šutirali, dok se njegovo telo grčilo od udaraca. U jednom trenutku, mladić se onesvestio. Sada više nije bio u mogućnosti ni da se brani od nadolazećih udaraca. Ipak, to nije zaustavilo ovu dvojicu, a Bojović ga je šutnuo u glavu. Taj udarac bio je koban.

Smederevo, Velika Plana, Stefan Filić, ubistvo, ubijen, pretučen
Foto: Privatna arhiva

Policija i Hitna pomoć su se brzo sjatili na licu mesta. Filića su bez svesti prevezli najpre u lokalnu bolnicu, ali imajući u vidu da je pao u komu i da mu se stanje pogoršalo, transportovan je hitno za Beograd. 30 sati kasnije, Stefan Filić je izgubio onu najtežu bitku. Srbiju, koja je sa strepnjom gutala svaku informaciju o Filićevom zdravstvenom stanju, ostala je nema – uzorni učenik srednje Ekonomske škole, izvrstan, talentovani mladić, stariji brat, prevenac, preminuo je od posledice batina koje su mu zadala dvojica nasilnika.

„Kako vas nije sramota?“

Osumnjičeni za ovo ubistvo su ubrzo i privedeni, usledio je mučan sudski postupak tokom kog su Pandurević i Bojić na sve moguće načine pokušavali da se odbrane od dokaza sa kojima su bili suočavani, od istine da su jednog mladića ubili i mnoge porodice zavili u crno. Tokom postupka saslušan je i A. F, Stefanov mlađi brat koji je, na tvrdnje ubice da nije učestvovao u ovoj tuči i da nije krv za Filićevu smrt, izgovorio samo jedno: „Kako te nije sramota?“

Doneta je presuda, Pandurević i Bojović su osuđeni, potom je presuda ukinuta, a sada je doneta nova odluka – Bojović je osuđen 18 godina zatvora, dok će Pandurević provesti 15 godina iza rešetaka. Ipak, ni visina kazne koju je sud odmerio ni približno nije dovoljna da se bol porodice Filić umiri.

„Mi ne možemo biti zadovoljni ni ovakvom kaznom, jer ni jedna nije dovoljna za ono što su nam uradili nama, a posebno Stefanu. Bojović će posle 18, a Pandurević posle 15 kući, svojim majkama, a naš Stefan večito pod zemljom“, rekla je Javorka Marković, tetka ubijenog Stefana.

Ovo ubistvo ostavilo je neizbrisivih ožiljak celoj Velikoj Plani. Filićevi sugrađani, i oni koji su ga poznavali ali i oni koji nisu želeli da smrt jednog dečaka prođe nekažnjeno, više puta su izlazili na ulicu želeći da iskažu tugu i nezadovoljstvo zbog tragedije koja ih je zadesila. U čast svom mučki stradalom učeniku organizuje se više sportskih i kulturnih manifestacija koje nose njegovo ime.

„Umrla sam zajedno sa njim“

Roditelji stradalog mladića na duši će zauvek nositi otvorenu ranu. Njegova majka Ljubinka u razgovoru za Nova.rs kaže da je umrla tog dana kada i njeno dete.

Stefan Filić sa majkom Foto:Privatna arhiva

„Jako je teško reći glasno ono što ti je na duši, onaj pakao kroz koji prolaziš kao majka od trenutka spoznaje da su ti ubili tvoje dete, tvog anđela kome si se radovao, negovao i vaspitavao da bude dobar čovek. Zapravo, ne znam da li uopšte ostane nešto u tebi posle toga, sem praznine duboke kao ponor. To što neki kažu da se zove život posle toga, za mene to nije. Kao majka umrla sam zajedno sa njim“, potresnim rečima započinje svoju ispovest Ljubinka.

Navodi da se svaki put zapita kakav je to poriv u mladom čoveku, kad pogleda ubice svog deteta, da može da oduzme nečiji život bez da ima razloga za to.

„Osećaj nemoći i bola, kao da mi neko zariva nož u srce, doživljavala sam na svakom novom ročištu kada me majka deteta, koje je osumnjičeno za smrt mog deteta, gleda pravo u oči, bezobzirno, bezobrazno, drsko, ne bi li me valjda još dodatno povredila. Pri samoj pomisli da postoji neko ko može da šutne nepomično biće u glavu i odšteta posle toga kući, zajedno sa svojim pomagačem, bez da se osvrnu na asfalt gde mlađi brat plače i doziva u pomoć, mene ubija kao čoveka. Takvu bezobzirnost, po mišljenju stručnjaka, mogu da pokažu samo samožive osobe koje su svesne počinjenog dela i svesni posledica koje mogu nastupiti“, navela je ožalošćena majka, i dodala:

„I bili su svesni, i tada dok su ubijali i sada dok se vade. Tokom tri i po godine suđenja nikada ni trunku kajanja na njihovim licima i u njihovim rečima nisam videla i osetila, samo negiranje počinjenog dela. Ne znam ni zašto sam to očekivala da ću videti i osetiti kajanje…“

Bonus video: Protest u Smederevu zbog ubistva Stefana Filića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar