Fikret Hadžić Foto:printscreen/youtube/hayat.ba

Najpoznatiji osuđenik u BiH Fikret Hadžić Hadžija osuđen je na 24 godine zatvora zbog trostrukog ubistva koje se dogodilo u Lukavcu. U KPZ Zenica Hadžija je “odležao” 16 godina robije ostatak kazne od 8 godina izdržava u Tuzli. Uz dobro ponašanje Hadžija bi mogao već iduće godine biti na slobodi.

Priča ovog, kako kažu, najpoznatijeg zatvorenika u BiH počinje 1997. godine kada dolazi u sukob s četvoricom lokalnih momaka od koji su trojica bila braća. U to vreme Fikret je u Lukavcu bio vlasnik restorana u koji su često, kako on kaže, navraćala tri brata zboj kojih su ostali gosti napuštali objekat.

“Drvoseče se tu, neškolovano, uđu u restoran s litrom u ruci, a na nogama čizme rudarke. Kad se oni pojave ostali gosti kulturniji izađu odmah napolje”, ispričao je Hadžija.

Kako bi izbegao sukobe Hadžija odluči da proda restoran i posveti se nekom drugom poslu ali tu nije bio kraj.

“Prodam restoran, imao sam nešto stoke kući i taman da se može živeti. Imao sam plan voditi normalan život jer nikada ranije nisam ni najmanji sukob sa zakonom imao”, kaže sagovornik Slučajeva-X.

Dodaje da se sve u njegovom životu promenilo 2001. godine kada je na ulici iz čista mira pretučen i izboden nožem.

“Isti ti što su mi dolazili u restoran i kvarili posao bez ikakvog povoda su me pretukli na ulici, izboli nožem i šutali nogama kao vreću. Jedva sam ostao živ. Policija je u tom trenutku naišla i spasili su me. Verovao sam da će ih pravosuđe kazniti za ono što su mi napravili a to je bio pokušaj ubistva. Svi su dobili krivične prijave ali nijedan nije odgovarao pred zakonom“, rekao je Fikret Hadžić iz Lukavca.

To što niko nije odgovarao Fikreta je kako kaže bolelo više od povreda koje su mu nanesene.

“Kada sam shvatio da nema kazne za njih napisao sam pismo Vrhovnom sudu u kojem sam tražio da budu kažnjeni makar sa po 10 KM za ono što su mi uradili ili ću da ih pobijem. Tako je i bilo. Moja pisma nisu izgleda bila ozbiljno shvaćena”, prisetio se Hadžija.

On je godinu dana čekao trenutak da se osveti napadačima.

“Prvi maj je bio 2002. godine. Pogledao sam dvogledom i vidim svi na okupu kod jedne prodavnice. Njih četverica što su me tukli i još neke osobe. Obučem kaput, u rukav smestim pušku sa skraćenim kundakom i krenem. Kada sam došao povikaše:

“Nemoj Hadžija, nećemo te više dirati”, kažem im pa i nećete.

„Prvo ih ranim da ne mogu bežati, doduše četvrti je pobegao njega je samo dragi Bog spasio i njega bi ubio. Tu ih ubijem i evo sad sam tu gde jesam. Život su mi upropastili”, kazao je ovaj zatvorenik.

Hadžija je prvo nakon sudskog procesa bio nepravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog trostrukog ubistva a onda sudija zbog pisma dodaje na kaznu još tri godine zatvora.

“Kad smo došli kod sudije izvadi on ono pismo gde sam rekao kako ću ih pobiti ako ne budu kažnjeni i kaže sudija evo ti zbog ovog još tri godine, vodite ga”.

Kaže da bi lagao ako bi rekao da mu je žao zbog toga što je učinio.

„Svesno sam planirao da se osvetim. Čekao godinu da ih pobijem i sad kao žao. I tužiocu sam rekao da je to bila osveta“, ispričao je svojevremeno Hadžić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare