Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sportski klinč na fudbalskom terenu između bivših robijaša i predstavnika sistema, zamenio je zvanične susrete u sudnicama i zatvorskim sobama za posete. Sada su nekadašni zatvorenici i oni koji su učestvovali u njihovom hapšenju, kroz sport i druženje na istom zadatku, kako bi mlade odvratili od kriminaliteta. Tako bi u najkraćim crtama mogao da se opiše turnir "Za bezbedan Kragujevac" koji treći put organizuje udruženje za resocijalizaciju osuđenika "Posle kiše" iz tog grada.

U utakmicama u kojima sa jedne strane igraju predstavnici institucija sistema, a sa druge oni koji su kršili zakon, rezultat je ostao u drugom planu. Prijateljski susreti, razgovori i na kraju zagrljaji su glavne poruke koje su sa sportskog terena poslali i jedni i drugi. Cilj im je, kažu, da poprave sredinu u kojoj svi zajedno žive.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sportske boje prestupnika, branio je jedva punoletni Aleksandar Marinković, koji je kao maloletni prestupnik tri puta bio osuđivan zbog krađe. Danas, s ponosom kaže da su mu pre nekoliko dana ukinute mere pojačanog nadzora i da od sada „gleda samo pozitivno“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Priseća se i da je na suđenju strahovao od svega, pa i advokata, a sada je, kako kaže uvideo da mu je ceo sistem, kroz kaznu koju je odslužio, pružio šansu da se popravi, a obećao je sebi da to neće prokockati.

„Ne želim više da se vraćam na staro. Na suđenju me je bilo sramota od majke, ukaljao sam roditeljima obraz zbog sitne krađe. Sada sam u Udruženju, volontiram u humanitarne svrhe i ne strahujem više kada vidim policiju“, ukratko je opisao Aleksandar svoju kriminalnu prošlost i otrčao na teren da pojača ekipu bivših osuđenika.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Advokati su izgubili svoju prvu utakmicu na fudbalskom terenu, ali ih to nije obeshrarilo u misiji da pomognu prestupnicima. Advokat Stefan Simić za Nova.rs ističe da su na turniru pre svega želeli da pruže podršku Udruženju koje se zalaže za prevenciju kriminaliteta.

Stefan Simić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Tu smo da im pomognemo brojnim savetima i da vide da u nama imaju prijatelje koji su na njihovoj strani i u sudnici i ovde na terenu. Upravo je advokat važna funkcija u našem krivično pravnom sistemu koja je isključivo u ulozi odbrane okrivljenog, kako se ne bi povredila njegova ustavom zagarantovana prava dok traje proces i dok je sistem protiv njih“, rekao je Simić.

U dosadašnja dva održana turnira „Za bezbedan Kragujevac“, sportski pobednici bili su predstavnici policije, koji su ove godine zbog profesionalnih obaveza u poslednjem trenutku otkazali učešće. Međutim, organizatori iz Udruženja „Posle kiše“ ističu da imaju veliku podršku kragujevačke Policijske uprave, kao i da je inicijativa za organizivanje turnira potekla od policijskih inspektora koji su uhapsili nekoliko prestupnika, a koji su danas uzorni građani.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Fudbalski turnir osim advokata, podržali su još i studenti prava, Gradska uprava, Klinički centar i Hitna pomoć, koji su takođe poslali svoje sportske ekipe.

Bivši robijaš: „Zatvor! Nikad više!“

Osnivač udruženja „Posle kiše“ Dušan Mirić (41) iza rešetaka je proveo devet godina i osam meseci. Danas otvoreno priča da je robijao zbog pokušaja ubistva, ali je tu svoju prošlost ostavio iza sebe i trudi se da mlade koji su krenuli stranputicom odvrati od kriminala, zatvora i večitog žiga koji će kao robijaši morati da nose.

Dušan Mirić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prvo što nam je rekao, bilo je „Zatvor, nikad više“ i to je pojašnjava, njegova vodilja, koja ga gura da sada kao otac malog deteta živi ispravnim životom. U kriminal je ušao sa 20 godina, ali veruje da bi njegova životna priča danas bila drugačija, da je u to vreme postojalo udruženje za resocijalizaciju.

„Zbog toga sam i osnovao udruženje. Danas imamo oko 2.000 članova, nisu svi osuđenici, već su tu psiholozi, pedagozi i obični građani koji nas podržavaju. Zatvor je opasno i strašno mesto, ja sam se nagledao svega i sada iz svog iskustva utičem na mlade da ne naprave greške koje sam ja pravio“, priča ovaj bivši zatvorenik.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Volonterski humanitarni rad je jedan od najboljih modela za resocijalizaciju, kaže Dušan, jer bivšim zatvorenicima daje volju i osećaj pripadnosti zajednici. Posebno ističe da je zadovoljan što je nekoliko mladića koji su zakoračili u kriminal, u potpunosti prešlo na pravu stranu zakona, posle volontiranja u crvenoj kovid zoni Kliničkog centra.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Najviše preventivnih aktivnosti ovo udruženje usmerava ka maloletnim prestupnicima i mladim ljudima koji su u riziku da se bave kriminalom. Upravo za tu ciljnu grupu Udruženje je u saradnji sa lekarima Hitne pomoći, organizovalo edukativnu radionicu i demonstraciju pružanja prve pomoći u različitim situacijama u kojima bi mladi mogli da se nađu tokom predstojećeg letnjeg raspusta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar