Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nekadašnji pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović ponovo će se naći pred sudijama Specijalnog suda povodom optužbi za pokušaj ubistva pripadnika tog klana Sretka Kalinića u Hrvatskoj 2010. godine, a dok su obojica bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa.

I Simović i Kalinić se sada nalaze u sprskim zatvorima gde izdržavaju maksimanle zatvorske kazne zbog učestvovanja u ubistvu premijera Zorana Đinđića 2003. godine, za razne zločine koje su izvršili kao pripadnici „zemunskog klana“, ali i za više ubistava u Beogradu 2004. godine.

Pred sudom će se sutra održati pripremno ročište u ovom predmetu, koje će biti zatvoreno za javnost, a nakon njega sud će zakazati početak suđenja koje će javnost moći da prati.

Ročište će iz bezbednosnih razloga biti održano u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Kalinić koji u ovom procesu ima status oštećenog, pojaviće se takođe pred sudom kada dođe red za njega da svedoči o ovom događaju.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije „Sablja“ 2003. godine i do ovog događaja odolevali su hapšenju, sarađujući u novim krivičnom delima.

Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Međutim, među njima je, kako su ranije rekli pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje, pa je Simović pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.

Kalinić je završio u boilnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana kasnije u blizini granice sa Hrvatskom, kada je uhapšen i zatvoren.

Istragu za ovaj pokušaj sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskom.

Optužnicu protiv Simovića zastupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici „zemunskog klana“.

Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Ista kazna im je izrečena i u postupku koji se je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar