Nakon informacije da je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća Resavica, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića, jer se nesreća u rudniku Soko dogodila u trenutku kada rudnik nije imao dozvolu za eksploataciju, postavlja se logično razmišljanje - šta je sa krivičnom odgovornošću. Advokat Ivan Ninić navodi za Nova.rs da se svaki gubitak ljudskog života u Srbiji zataškava kroz takozvanu objektivnu odovornost ili uticaj više sile.

Prema navodima optužnice, sadašnji v.d. direktor Saša Spasić i nekadašnji v.d. direktor Marko Vuković se sumnjiče da su u delu rudnika Soko, u kojem se 2022. dogodila nesreća kada je poginulo osmoro rudara a 20 povređeno, radili bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike.

Foto: MRE

Ukoliko se na sudu dokaže da su krivi, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica može biti kažnjeno u iznosu od 1,5 miliona do tri miliona dinara. S druge strane, maksimalna moguća kazna za Sašu Spasića i Marka Vukovića je po 200.000 dinara. Suđenje počinje krajem avgusta u Privrednom sudu u Kragujevcu, naveli su iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

„Nije prvi put da se, u situacijama gde su odgovrni država i njeni službenici, vođenjem postupaka za privredni prestup ili prekršajnih postupaka sabotira krivična istraga. Zašto se, uprkos pogibiji ljudi, to ovde dešava? Pa, zato što se JP Resavica, sa svim svojim rudnicima, sistematski i organizovano pljačka godinama i iz te firme se izvlače enormne svote novca za stranačko finansiranje. Firmu vode nekvalifikovani i ucenjeni ljudi, koje je tu doveo SNS i oni, kao organizovana kriminalna grupa, rade onako kako im je naređeno i zato su abolirani od svake odgovornosti. Njima su rudari i životi rudara samo statistika i tužilac koji učestvuje u zataškavanju, takođe, jednog dana mora biti pozvan na krivičnu odgovornost i razrešenje sa funkcije“, navodi advokat Ninić.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Da rudnik radi bez odobrenja otkriveno je nakon nesreće, u vanrednoj kontroli rudnika koju je sprovela republička inspektorka Zorica Vukadinović da bi otkrila kako je do nesreće došlo. Nakon toga, ona je podnela prijavu za privredni prestup po kojoj je i pokrenut ovaj postupak.

„Mi smo definitivno zemlja čuda i ustanovljen je princip da u Srbiji, uglavnom, niko nikada nije odgovoran, u javnom sektoru za bilo šta, pa čak ni za događaje sa smrtnim posledicama. To smo puno puta viđali za vreme ove vlasti. Tužilaštvo čeka mig političkog vrha u državi i od toga zavisi u kom smeru će se kretati tužilačka istraga i da li će rezultirati optužnicom ili obustavom postupka. Svaki gubitak ljudskog života ovde se zataškava kroz takozvanu objektivnu odovornost ili uticaj više sile“, zaključio je advokat Ivan Ninić.

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je već dva puta odbijalo da pokrene krivični postupak. Poslednji put je porodicama za vreme Božićnih praznika ove godine stiglo obaveštenje da je krivična prijava, koju je podnela nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović, odbijena. Međutim, advokat porodica poginulih rudara je nakon toga uložio prigovor, pa tužilac po treći put odlučuje o pokretanju postupka.

Odluka još nije doneta, a trenutno je u toku ispitivanje svedoka oštećenih, rekli su iz tog tužilaštva za Nova.rs.

VIDEO: Direktor saopštio imena stradalih rudara