Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je okončana sedmodnevna sednica na kojoj su razmatrane žalbe na drugu prvostepenu presudu kojom su Darko Šarić i pripadnici njegove grupe osuđeni zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, tokom 2008. i 2009. godine

U narednom periodu sud će doneti novu pravosnažnu presudu, pošto je prethodnu iz oktobra 2020. godine, u maju ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio ponovno odlučivanje.

Na današnjoj sednici Šarić je tražio od sudskog veća da presluša transkript razgovora između njega i svedoka saradnika Nebojše Joksovića, navodeći da će mu onda biti jasno da u svom iskazu (pred sudom) „Joksović govori neistine“.

Tvrdio je i da je prvostepena presuda kojom je on osuđen na 15 godina zatvora falsifikat, jer je sudija Siniša Petrović tokom usmenog obrazlaganja odluke, između ostalog, istakao da nije dokazano da je vršenjem krivičnih dela ostvarena imovinska korist od 47 miliona evra, kako se to tvrdi u optužnici, ali da to nije napisao u presudi.

„To nije mala stvar, jer je kao posledica toga pokrenut postupak za oduzimanje imovine“, ukazao je optuženi.

Pošto su predstavljene sve žalbe i tužilaštva i optuženih i njihovih branilaca, sud je zaključio sednicu.

Apelacioni sud će u narednom periodu odlučiti o prvostepenoj presudi, a može da je potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leku Šarićevih advokata, jer je dvoje sudija iz veća koje je odlučivalo po žalbama, učestvovalo ranije u odlučivanju o produženju pritvora.

Nakon toga odlučeno je da se pred većem, od dvoje novih sudija i troje iz ranijeg veća ponovi odlučivanje po žalbama.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od devet i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana, potvrđeno je danas Tanjugu u Apelacionom sudu.

BONUS VIDEO: Slučaj Šarić: Usporeno do pravde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare