Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

U nastavku sednice Apelacionog suda u Beogradu po žalbama osuđenih pripadnika grupe Darka Šarića danas je pročitan detaljan iskaz svedoka-saradnika Radana Adamovića, na insistiranje Šarićevih advokata.

Radan Adamović u svom iskazu, koji je tokom suđenja bio zatvoren za javnost nije označio Šarića kao organizatora šverca kokaina, već pokojnog Dragana Dudića Frica, ubijenog 2010. godine u Crnoj Gori.

Sutra će se čitati iskaz svedoka-saradnika Nebojse Jokosovića, a za početak sledeće sedmice planirano je da branioci optuženih predstave svoje žalbe petočlanom veću Apelacionog suda.

Šarić i ostali osuđeni su drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu 2018. godine zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Šarić je dobio najvišu kaznu od 15 godina zatvora. Ova presuda je postala pravosnažna prošle godine u oktobru, ali je ukinuta po zahtevu za zaštitu zakonitosti i sada se ponovo odlučuje o žalbama.

Nakon ove sednice, Apelacioni sud će odlučiti o prvostepenoj presudi, a može da je potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Pravosnažnu presudu u maju je ukinio Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leku Šarićevih advokata jer je dvoje sudija iz veća koje je odlučivalo po žalbama, učestvovalo ranije u odlučivanju o produženju pritovra.

Nakon toga odlučeno je da se pred većem, od dvoje novih sudija i troje iz ranijeg veća ponovi odlučivanje po žalbama.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

BONUS VIDEO: Hapšenje dilera u Subotici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram