Podeli
Foto:Shutterstock

Broj zaraženih zatvorenika u KPZ Zabela u Požarevcu, popeo se sa 22 na čak 84 i to za samo četiri dana, potvrđeno je portalu Nova.rs iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Imajući u vidu ovu poražavajuću statistiku, ali i podatke dostupne na internetu, Srbija je, osim po procentu zaraženih stanovnika ili zdravstvenih radnika, lider u regionu i po broju obolelih osuđenika.

Vesti o tome da je koronavirus ušao u zatvore u regionu, odnosno da su zaraženi zatvorenici ne postoje na internetu, što implicira na to da su susedi Srbije, očigledno, na vreme preduzeli sve neophodne radnje kako bi se zaštitili od zaraze.

“U okviru sistema izvršenja krivičnih sankcija, od ukupno 29 penalnih ustanova, u samo jednom zavodu (KPZ u Požarevcu – Zabeli) potvrđeno je prisustvo virusa korona i to kod 84 osuđenika. Ukupno je testiran 351 osuđenik. Reč je o osuđenicima smeštenim u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zavodu koji ukupno broji 1.393 osuđenika i pritvorenika”, rekli su nam iz Uprave i dodali da su zaraženi izolovani od ostalih osuđenika.

Foto: Shutterstock

“Lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nemaju nikakve simtome i izolovana su od drugih osuđenika. Osuđenici koji imaju pridružene bolesti preventivno su medicinski zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu sa protokolom i preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. Fizičko obezbeđenje ovih lica nije neophodno s obzirom da je reč o osuđenicima koji se nalaze u poluotvorenom odeljenju i, u skladu sa zakonom, inače imaju pogodnosti poput izlaska u grad, posete porodici i srodnicima u vreme vikenda i praznika, korišćenje godišnjeg odmora van zavoda…”, navode iz Uprave.

Što se tiče regiona, u Hrvatskoj je saopšteno da je jedan službenik u zatvoru u Splitu bio zaražen, te da je zbog njega u samoizolaciji završilo još 19 njih. Slična situacija je i Bosni i Hercegovini gde je registrovana zaraza kod jednog zatvorskog službenika u Mostaru. Zbog toga je još dvadesetak osoba poslato u samoizolaciju, a kako su lokalni mediji preneli, i ovde je bio slučaj za zatvorom poluotvorenog tipa.

Foto:EPA/PETER STEFFEN

Kada je reč o kazneno-popravnim ustanovama u Crnoj Gori, Uprava je u nekoliko navrata saopštila da zaraženih nema, a spominje se samo peticija koju su zatvorenici u Spužu slali Milu Đukanoviću. Oni su od predsednika na ovaj način zatražili amnestiju osuđenih na kazne zatvora do tri meseca, kao i da se ostalima kazna umanji za četvrtinu zbog opasnosti od koronavirusa.

Advokat Ivan Simić, Foto:Medija centar Beograd

Ulazak virusa u zatvor je u nadležnosti države koja je dužna i odgovorna da brine o njihovom zdravlju i bezbednosti.

“Svako osuđeno lice koje je na izdržavanju kazne, faktički je u domenu odgovornosti ove Uprave koja je u sastavu Ministarstva pravde. U zatvorima postoji specificna organizacija upravo zbog toga sto je svaki ulazak i izlazak strogo kontrololisan i nadziran. U takvoj situaciji, a imajući u vidu i činjenicu da je kontakt advokata i pritvorenih lica od samog početka pandemije sveden na na minimum, a potom i potpuno onemogućen, jasno je da je odgovornost za zdravlje osuđenika i pritvorenika isključivo na strani Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija”, kaže advokat Ivan Simić.

Komentari

Vaš komentar