Radoje Zvicer i Ljubo Milović Foto:detective-info.com.ua/Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

"Nama zatvaraju grad prekosutra zbog korone na 10-15 dana, zmule bi sutra pokupio pola kocke i doneo pare, možemo li za sutra to iskombinovati?" To je jedna od poruka koju je, kako tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), okrivljeni Duško Roganović poslao organizatoru kriminalne grupe “kavčani” Radoju Zviceru.

Taj SMS preko kriptovane Skaj aplikacije, koje su objavile podgoričke „Vijesti“ poslat je u vreme dok su pojedine crnogorske opštine “zaključavane” zbog pandemije koronavirusa i kada nije dozvoljavan međugradski saobraćaj.

U spisima tog tužilaštva navodi se da je Roganović osnovano sumnjiv da je tokom druge polovine 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije stvorio Zvicer.

Objašnjava se da je Roganović osnovano sumnjiv da je u cilju realizacije kriminalnog plana, u vremenu između početka februara i prve polovine marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom SKY ECC, sa šifre OJK3JQ ostvarivao telefonsku komunikaciju sa 8MA869, postupajući kao deo mreže preprodavaca i posrednika u prodaji droge koju je organizovao Zvicer.

”Kojom prilikom je od okrivijenog Zvicer Radoja dobijao uputstva da za potrebe kriminalne organizacije vrši kupoprodaju, dogovara cenu i mesto primopredaje opojne droge kokaina, odnosno da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni Roganović Duško i okrivljeni Radoje Zvicer kao saizvršioci izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, navodi se u spisima predmeta.

Iz SDT-a potom navode da osnovana sumnja da je počinio krivično delo proizilazi iz sadržine ostvarenih komunikacija i razmijenjenih poruka sledeće sadržine:

”Imamo dug od 19h za pola kocke što smo uzeli davno (alka) od kalabrija, da to platimo i uzmemo još pola kocke, ako može tako, jer samo zmule radi, pa ide baš sporo“,

„Može brate što god ‘oćeš“

„Smanjiću ove ne toliko bitne, jer se ne može stizati“

„Ne može nikako baš, trening, porodica i telefon teško se uklopit“

„Nama zatvaraju grad prekosutra zbog korone na 10-15 dana, zmule bi sutra pokupio pola kocke i doneo pare, možemo li za sutra to iskombinovati“

„Može, piši kalabrezeu“, neke su od poruka koje je sa ostalim članovima kriminalne organizacije razmenjivao Roganović.

Zvicera, Roganovića, Petra Lazovića, Radovana Pantovića, Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikolu Spasojevića i Milana Vujotića, SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Uhapšeni tajni agent, tridesetdvogodišnji Lazović i policajac Milović (39), kako se objašnjava u dokumentu SDT-a, pratili su članove škaljarskog kriminalnog klana koje je Zvicer stavio na listu za odstrel.

Piše da su to činili po nalogu šefa kavačkog krimi-klana Zvicera.

Lazović je uhapšen 18. jula, a dan kasnije pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja lisice na ruke stavili su i Pantoviću.

Ostali su u bekstvu.

Policajci u službi kavačkog klana

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer – jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

”I u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne ortganizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije – da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredi da se liše života i da o tome obavještavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije”, piše u spisima tužilaštva.

Foto: MUP Srbije

Specijalni tužilac Zoran Vučinić u spisima konstatuje i da su Lazović i Milović prihvatili Zvicerovu naredbu – da sami i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije izvršavaju krivična dela – krijumčarenje droge i oružja, a tajni agent i da zloupotrebljava službeni položaj.

Teško povrieđen u eksploziji

Krajem aprila 2017. godine, Duško Roganović ostao je bez obe noge, nakon što je oko 15 sati sati, u Herceg Novom, eksplodirao “golf” kojim je upravljao.

Do detonacije je došlo na Jadranskoj magistrali u blizini glavne autobuske stanice u tom gradu dok se vozilo kretalo od Meljina ka Igalu.

Policija i tužilaštvo nisu saopštili ko je pokušao da ubije navodnog člana kavačkog klana.

U toj eksploziji lakše je povređena jedna prolaznica.

Zatvorili, pa otvorili

Predmet protiv takozvane Zvicerove grupe ponovo je formiran početkom maja, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Četiri meseca ranije, specijalni tužilac Saša Čađenović, analizirajući iste dokaze na osnovu kojih je Petar Lazović uhapšen a za ostalima se traga, ocenio je da nema elemenata krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Milivoje Katnić Foto: Savo Prelević/Vijesti

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić indirektno je ranije rekao “Vijestima” da je Lazović bio na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i sa njima razmenjivao informacije i oružje.

”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu. Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obavještavao pretpostavljene, što je doprinelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih dela”, rekao je Katnić.

Lazovića EUROPOL označava članom organizovane kriminalne grupe “Kavači”.

Bonus video: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram