Foto: Arhiva, Mup Srbije

Nakon što je ministar policije Aleksandar Vulin u nedelju uveče optužio predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića da je savetovao predsednika FSS-a Slavišu Kokezu da ne prihvati poligraf, reagovao je Viši sud u Beogradu koji je juče saopštio da je reč o "apsolutnoj neistini". Međutim, ono što je krajnje neobično jeste što reagovanje nije uputio Aleksandar Stepanović lično, već institucija na čijem je čelu, a koju zapravo niko nije prozvao.

Da „nepodobni“ sudija, tužilac, častan policajac, ili svako ko se usudi da kaže nešto protiv režima, ili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prolazi kroz „toplog zeca“ na Pinku, nije ništa novo.

Ovoga puta, ministar policije Aleksandar Vulin „opalio je rafal“ na predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, kojeg je optužio da je Slaviši Kokezi savetovao da ne sarađuje sa policijom, da ne prihvata poligraf, i da je sve to navodno preneo Kokeza policiji.

Juče ujutru, odmah su reagovali iz Višeg suda u Beogradu, a u saopštenju dostavljenom medijima naveli su da je reč o „apsolutnoj neistini“.

„Postavlja se pitanje zašto su svega četiri dana nakon što je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta izglasao amandmane na Izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika, u kojima su jasno apostrofirani predmeti koji moraju biti rešeni ukoliko Srbija želi da nastavi svoj pregovarački put u pogledu Poglavlja 23, sudije i predsednik suda pred kojim su upravo u toku krivični postupci o kojima je reč, predmet senzacionalističkog izveštavanja pojedinih provladinih medija, koje se zasniva jedino na neistinama? Kome može da smeta nepristrasno postupanje suda u pomenutim sudskim predmetima?“, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Kome to može da smeta, sasvim je jasno, kao i zašto se sudija Stepanović našao na meti tabloida i vlasti, imajući u vidu da je još početkom januara rekao da „ako predsednik (Aleksandar Vučić prim. aut) poseduje dokaze koji ukazuju na izvršenje krivičnog dela, dužan je da ih, kao svaki građanin, zajedno uz podnetu krivičnu prijavu protiv izvršioca koji mu je poznat ili N.N. izvršioca dostavi nadležnom tužilaštvu, ukoliko postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti“.

Sve se to dešavalo u jeku afere „prisluškivanja“, koja je i danas aktuelna, a koju tabloidi, mesec dana kasnije koriste, kako bi se obračunali sa Stepanovićem. Takođe, predsednik Srbije optuživao je Stepanovića, nakon što je predsednik Višeg suda kritikovao rad tužilaštva, navodeći da političari svojim izjavama vrše pritisak na rad tužilaštva i sudova, da je „dobro prihvaćen u zapadnim ambasadama“.

Međutim, zašto predsednik Višeg suda u Beogradu nije napisao demanti u svoje ime i prosledio ga medijima, već je čini se, iskoristio poziciju predsednika suda, iako je lično prozvan, pitanje je koje se nameće u javnosti.

Takođe, zanimljivo je da se u jednom delu demantija rečeno da „predsednik suda ne poznaje imenovanog građanina, pa samim tim nije ni mogao da ga savetuje“, što upućuje da je Stepanović morao reći onome ko je pisao saopštenje da ga zaista ne poznaje, ali i podgreva sumnju da se Stepanović „sakrio“ iza funkcije koju obavlja.

„Vulinova izjava u mafijaškom silu“

Profesorka Pravnog fakulteta beogradskog Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić ocenila je juče u izjavi za agenciju Beta da je izjava Vulina, uz pominjanje predsednika Višeg suda u Beogradu, Aleksandra Stepanovića, bila u „mafijaškom stilu“.

„Meni liči na dijaloge koje smo viđali u filmu ‘Kum’. Ako to ne uradiš, desiće ti se to i to“.

Vesna Rakić Vodinelić Foto: Novi Optimizam

„Takav način slanja nekih polušifrovanih poruka koje su vrlo lake za dešifrovanje ne samo onima kojima su upućene, nego i opštoj javnosti, u pristojnoj državi predstavljaju nedopustiv mafijaški način obraćanja“, naglasila je Rakić Vodinelić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar