Stevan Dojčinović Foto: N1

Stevan Dojčinović, urednik portala KRIK, i sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, osvrnuli su se prilikom jučerašnjeg gostovanja u emisiji "360 stepeni" na televiziji N1, o istupanju predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića u medijima, kao i na to kakva je veza koju on ima sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), a za koju tvrdi da stoji iza brojnih napada na njega proteklih meseci. Oni su istakli i da je sumnjiva njegova relacija sa nekadašnjim direktorom te institucije Aleksandrom Đorđevićem, a sa kojim je svojevremeno bio u dobrim odnosima.

Dojčinović je u emisiji istakao da ni on nije očekivao da će predsednik Višeg suda u Beogradu u intervjuu izneti podatke kakve je izneo i da je namera bila da urade razgovor sa osobom koja je u javnosti predstavljena kao najmoćnija u srpskom pravosuđu. On je istakao da se jedan deo razgovora odnosi na Stepanovićev odnos sa nekadašnjim direktorom BIA Aleksandrom Đorđevićem, a sa kojim je svojevremenu bio blizak i koji je, po svemu sudeći, dosta kontroverzan.

Pročitajte još...

„Jedan deo intervjua smo posvetili tom odnosu koji je Stepanović imao sa Aleksandrom Đorđevićem, bivšim šefom BIA, a koji je još uvek jako značajna figura. Đorđević nije samo bivši šef tajne službe, već nekako ljudi koji su povezani s njim, često zauzimaju neke bitne pozicije u državi. Poslednja takva osoba je nova ministarka pravde. Nju je izdigao upravo Đorđević. Dok je on bio na čelu BIA, bilo je dosta napada na tužilaštvo za organizovani kriminal. Posebno je bilo napada na tužioce koji su vodili predmet Darka Šarića. Jedna od tih jeste i slika Saše Ivanića koja je izašla u javnost, a koja je navodno izašla iz BIA. U njegovo vreme je u policiju prešla Dijana Hrkalović, a taj period pamtimo po tome što se policija povezuje sa kriminalom“, rekao je Dojčinović na početku razgovora.

Foto: N1

On je istakao i da je portal KRIK istraživao poreklo imovine Stepanovića i da su došli do jako zanimljivih saznanja, koja ukazuju na povezanost između predsednika Višeg suda i bivšeg šefa BIA.

„Stepanovićeva supruga poseduje kuću u Beogradu, odakle Đorđević vodi svoju advokatsku kancelariju. On je u intervuju i sam rekao da su oni bili poznanici. Ta veza je raskinuta pre tri godine, očigledno se nešto desilo i to se uklapa sa nekim drugim stvarima, između ostalog, da je Stepanović bio pod napadom tabloida i rekao da, između ostalog, BIA stoji iza tih napada na njega“, rekao je on.

Sa druge strane, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić smatra da je pravo pitanje kako je došlo do razilaženja Stepanovića sa predstavnicima vlasti, kada je predsednik Višeg suda poznat kao osoba koja je bila od najdubljeg poverenja.

„Moja prva impresija je bila jeste zašto je Stepanović, koji je bio od visokog poverenja vlasti, sada odlučio da kaže ovako nešto. Meni se javlja novo pitanje, zašto je predsednik republike rešio da digne ruke od Stepanovića, kako je došlo do tog šuma na vezi?! Ako je poznato da je zaista reč o osobi koja je od najdubljeg poverenja, nije to samo predsednik najoperativnijeg suda u zemlji, već i osoba koja je nakon izmena Zakona dobila dobila mogućnost da donosi odluke po zahtevima Bezbednosno-informativne agencije za prisluškivanje u ovoj zemlji. I to sa vrlo niskim nivoom sumnje da su te osobe zaista bezbednosno interesantne“, rekao je Majić.

Miodrag Majić Foto: N1

Dojčinović se osvrnuo na to da je jako interesantna pozicija u kojoj se trenutno nalazi Stepanović.

„Stepanović je pažljiv čovek, koji za sve što priča, odnosno iznosi u javnosti, poseduje dokaze. Stepanović je i dalje osoba koja BIA odobrava zahteve za prisluškivanje, a sa druge strane oni ga obrađuju. To je jako zanimljiva pozicija. Upravo je zakon o BIA  promenjen upravo onda kada je on bio predsednik, a Đorđević se nalazio na čelu“, rekao je on.

Podsetimo, intervju koji je Aleksandar Stepanović dao za portal KRIK izazvao je puno polemike u javnosti. On je, između ostalog, izneo brojne kritike na račun tužilaštva, kao i to da je ono odgovorno što Srbija nema nijedan predmet visoke korupcije. Takođe, istakao je i da pojedini političari, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, svojim izjavama o kriminalcima nekim delom utiču i vrše pritisak na tužilaštva i sudove.

Pogledajte celo gostovanje:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar