Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs, MUP Srbije

Načelnik PU Novi Sad Slobodan Malešić (46) uhapšen je u ponedeljak uveče zbog sumnje da je trgovao uticajem, a buka koja se podigla oko njegovog privođenja i dalje ne jenjava. I dok se uhapšenom policijskom generalu stavljaju na teret koruptivne radnje, sa druge strane, spekuliše se da bi njegovo privođenje moglo da ima veze sa sukobom u vrhu MUP oko fotelje direktora policije, ali i sa bliskim odnosom sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem, a koji neguje godinama unazad.

Načelnik novosadske policije Slobodan Malešić uhapšen je juče po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, zajedno sa još tri osobe, a na teret mu se stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, trgovina uticajem, ali i zloupotreba službenog položaja od 2018. godine do danas.

Zanimljivo, 2018. godine Malešić se nalazio u kabinetu direktora policije Vladimira Rebića, a bio je zadužen za posebne jedinice policije i pregovore sa sindikatima.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Koliko je u Srbiji mala granica između hapšenja i mesta direktora policije, upravo se vidi na primeru Slobodana Malešića.

Malešić, koga kolege označavaju kao „salonskog generala“, u policijskim krugovima slovi za čoveka koji bespogovorno sluša i izvršava naređenja, a već pre nekoliko meseci bio je označen i kao osoba koja sarađuje sa sumnjivim biznismenima, ali i kao mogući novi direktor policije. Naime, unutar policije trenutno su sukobi oko toga ko bi mogao da se nađe na čelu direktora policije.

Za v.d. načelnika novosadske policije Malešić je postavljen u avgustu 2020. godine, neposredno pred smenu ministra policije Nebojše Stefanovića. Kad je 2014. godine imenovan Vladimir Rebić za direktora policije, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije, a onda je marta 2016. postavljen za načelnika u PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra te godine kad je postavljen za Rebićevog pomoćnika. Tada je označavan od strane medija kao srpski Eliot Nes.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je junu 2019. godine, sa nepune 43 godine, unapređen u čin generala policije, što u praksi obično zavisi od lične odluke ministra, što je u ovom slučaju bio Nebojša Stefanović.

Slobodan Malešić i Nebojša Stefanović Foto: MUP Srbije

Pored toga, Malešića su u pismu dostavljenom portalu Direktno, krajem prošle godine, policajci optužili za sumnjive poslove i saradnju sa sumnjivom biznismenima, da ima stan u centru Beograda, ali i na Dedinju, da je milioner, ali i da se druži samo sa ljudima koji imaju novac i moć…

Time je praktično najavljeno njegovo hapšenje.

Prebijanje demonstranata

Ime Slobodana Malešića pominjalo se u javnosti i tokom julskih protesta 2020. godine, kada je policija primenila silu protiv demonstranata, a pojedini političari označili su upravo Malešića kao odgovornog za prebijanje demonstranata.

Paralelno sa tim, pojedini policijski krugovi, uz pomoć biznismena, „gurali“ su Malešića ka mestu direktora policije. Kako je Nova.rs već pisala, on je bio jedan od četvorice najozbiljnijih kandidata za novog direktora policije, nakon što je stari direktor, Vladimir Rebić penzionisan.

Slobodan Malešić, Veselin Milić, Tomislav Radovanović, Ninoslav Cmolić
Foto: MUP/Printscreen/B92/Tv Prva/Tanjug Tv

Pored njega, za najozbiljnije kandidate pominjali su se načelnik Službe za specijalne istražne metode UKP Tomislav Radovanović, načelnik PU Beograd Veselin Milić, kao i načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninoslav Cmolić.

Malešić negirao krivicu, spreman na poligraf

Malešić je noćas u tužilaštvu negirao krivicu i rekao da je spreman da bude ispitan na poligrafu, rekao je juče za KRIK njegov advokat Veljko Delibašić.

„Izneo je odbranu, kategorički je negirao sve navode iz krivične prijave i za svoje tvrdnje je ponudio poligrafsko ispitivanje i materijalne dokaze, tako da sam siguran da će pre ili kasnije taj postupak biti okončan obustavom ili oslobađajućom presudom“, kaže Delibašić.

Predsednik Dveri Boško Obradović označio je nakon postavljenja Malešića za načelnika PU Novi Sad da je to logično rešenje iz ugla zaštite privatnih interesa vrhuške SNS, ali i da je on kum Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena sa Kosova.

Medju nama Među nama
Boško Obradović Foto:Ivan Dinić/Nova S

„On je i proizveden u čin generala i postavljen za zamenika direktora Direkcije Policije da bi štitio partijske i privatne interese vrha SNS. Kao kum i blizak saradnik Zvonka Veselinovića imaće zadatak da u Novom Sadu spreči svaku istragu koja se tiče poslova s one strane zakona kojim se bave brojni pripadnici parapolitičke mafije iz najbližeg okruženja predsednika SNS“, rekao je tada Obradović za Direktno, dodavši da „kriminalni krugovi ne treba da brinu“.

Postavljanje Malešića iznenadilo je mnoge i zbog toga što je se postavilo pitanje da li na teritoriji Novog Sada, ili makar Vojvodine, nema policajca koji bi mogao da obavlja posao načelnika, već je za to morao da bude doveden čovek iz kabineta.

Pored toga, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Novi Sad Borislav Novaković naveo je juče u otvorenom pismu ministru unutrašnjih poslova Aleksandar Vulinu da nije tajna da je uhapšeni načelnik u dobrim odnosima sa „najozloglašenijim kriminalcem u ovom delu Evrope“ Zvonkom Veselinovićem.

Borislav Novaković Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Novaković je naveo da je Veselinović u Novom Sadu upleten „u sve velike poslove građevinske mafije“ i da je zbog toga bilo potpuno jasno da je Malešić u Novi Sad nije poslat da poštuje zakon „nego da štiti kriminalce“.

Dodao je da je Malešić „lični prijatelj vlasnika kompanije Galens Nebojše Petrića koja je urbanistički i građevinski okupirala i razorila“ Novi Sad uz „neskrivenu podršku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića“.

Novaković je naveo da je Malešić u Novi Sad „spušten padobranom“ i da pre nego što će biti imenovan za načelnika PU Novi Sad „nije imao nijedan sekund profesionalnog iskustva“ u Novom Sadu.

Bogdanović: Veselinović naredio ubistvo Olivera Ivanovića

Boban Bogdanović, prijatelj ubijenog kriminalca Aleksandra Gligorijevića Pukija, ispričao je za KRIK pre nedelju dana da je Olivera Ivanovića ubio Ljubomir Lainović, sin žestokog novosadskog momka Branislava Lainovića, da je sve organizovao i dao logistiku Milan Radoičić, a sve po naređenju Zvonka Veselinovića.

Upravo zbog Malešićeve povezanosti sa Veselinovićem pominje se i da je njegovo hapšenje, sem sumnje da je učestvovao u koruptivnim radnjama, i neka vrsta udara na pomenutog biznismena.

Iz svega ovoga proističe da se „spektakl“ tek sprema.

BONUS video: SNS (skriveni) aduti: Gde su Vulin, Stefanović, Martinović…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar