Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Načelnik PU Novi Sad Slobodan Malešić uhapšen je noćas oko dva sata zbog zloupotrebe službenog položaja sa još dve osobe, a prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, sporno je nekoliko slučaja u kojima je službenicima MUP nalagao određena (ne)postupanja.

Malešić je noćas priveden zbog trgovine uticajem, a kako saznajemo, o okolnostima zbog kojih je hapšen nije se oglasio MUP Srbije još uvek. Podsetimo, naš portal preneo je jutros da su sa Malešićem uhapšena još dva policijska šefa.

Pročitajte još:

Ipak, prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, Malešić se sumnjiči za nekoliko stvari. Navodno, zatražio je od jednog od šefova policije u Nišu da elimiše jednu prijavu za nasilje u porodici. Takođe, tražio je i da se skine jedno lice sa liste osoba na kojima se vrši pojačani nadzor. Prema prvim informacijama, radi se o Dženanu K., koji je uhapšen sa Malešićem.

Reč je o akciji koja je u policijskih krugovima poznatija kao „Nik“, a odnosi se na spisak osoba koje se nalaze pod pojačanim nadzorom.

O svemu se oglasilo i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

„Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka noćas su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Sektor unutrašnje kontrole uhapsili četiri lica i to: Slobodana Malešića, generala policije na radnom mestu načelnika PU u Novom Sadu, Ljubomira Stanišića, policijskog službenika PU u Prijepolju, Dragana Kovačevića, policijskog službenika UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije i Dženana Kujovića, privatnog preduzetnika i vlasnika više privrednih društava iz Prijepolja zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Ova organizovana kriminalna grupa se u periodu od sredine 2018. do danas udružila radi vršenja više krivičnih dela sa koruptivnim elementom.

Osumnjičeni Malešić, se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti. Naime, osumnjičeni Malešić je od osumnjičenog Kujovića, primao obećanu i zahtevanu korist kako bi ostalim osumnjičenima policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja, a sa ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama. Osumnjičeni Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici. Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana“, navodi se u saopštenju TOK.

BONUS video: Razbijanje Vulinovih prostorija u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare