Foto: Video/Nova.rs

U trenutku dok je premijerka Ana Brnabić polagala vence na stratištu u Jajincima i pred spomenikom stradalim Srbima, Jevrejima i Romima obećavala da će se država boriti protiv svih oblika fažizma, deset kilometara dalje, u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, aktivisti fondacije "Kapetan Dragan", čiji je osnivač ratni zločinac i nekadašnji predvodnik paravojne jedinice "Knindže" Dragan Vasiljković, skupljali su potpise za pomilovanje ubice premijera Zorana Đinđića.

Ovu nedopustivu akciju i skup obezbeđivali su pripadnici desničarske organizacije „Levijatan“, koja je po kratkom postupku prošla put od zaštitnika životinja, do organizacije otvorenih profašističkih stavova i ideologija. Pripadnici ove ekstremističke organizacije sprovode pravdu po sopstvenom nahođenju, presreću ljude na ulici, prete batinama i progonom, a činjenica da sve to rade krajnje neometano, nameće utisak da su pod kontrolom službi, ali i vladajuće partije.

Iako je njihovo delovanje opisano kao direktno kršenje Ustava, iz nekog razloga, država nije zabranila njihovo postojanje.

Bivši direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kaže za novine „Nova“ da u najnovijoj akciji „Levijatana“ sa prikupljanjem potpisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, nema mesta za zabranu.

Milan Antonijević Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Za razliku od drugih desničarskih organizacija, „Levijatan“ je pažljivo napravljen. Imaju element zaštite životinja sa čim su došli u javnost, a tek posle su se pokazali kao grupa koja ugrožava i proganja različite grupe. Njihova poslednja akcija je etički nedopustiva, ali treba pitati državu da li je podržala njihov rad i na koji način. Sve ovo sprovodi Fondacija, a „Levijatan“ služi kao garda, slično kao i Sima Spasić“, kaže Antonijević, te dodaje da tužilaštvo može da pokrene postupak i da prikupi sve elemente koji pozivaju na nasilje, jer kada se donosi odluka o zabrani delovanja neke organizacije, ocenjuje se njen potencijal da se izazove nasilje.

Jedna od „akcija“ koju ovaj pokret sprovodi jeste i „patroliranje“ ulicama Beograda, zaustavljanje i legitimisanje migranata, iako za to nemaju nikakvo ovlašćenje. Predsednik pokreta „Levijatan“ Pavle Bihali je sredinom novembra prošle godine objavio na Instagramu da oni već 20 dana patroliraju, a na snimku koji je objavio vidi se grupa mladića koja presreće muškarce koji nisu migranti i traži im na uvid lična dokumenta.

Foto: Nova.rs

Na jednom od snimaka vidi se i kako grupa zaustavlja dvojicu muškaraca na Kalemegdanu, za koje tvrde da su narkomani i lopovi i koje su oterali sa pomenute lokacije. Filip Radovanović, jedan od pripadnika „Levijatana“, probio je ogradu migrantskog centra u Obrenovcu počekom maja prošle godine, dok je sve uživo emitovao na fejsbuk-profilu.

Pripadnici „Levijatana“ iživljavali su se prošle godine i nad porodicom Garip, kada su upali na posed romske porodice, koja je isti dobila na korišćenje od opštine, i na silu im oteli psa rase „staford“.

Paralelno sa tim, pripadnici Levijatana obračunavaju se i sa Srbima koji drugačije misle, pa su tako u oktobru prošle godine uhapšena šestorica pripadnika „Levijatana“, zbog sumnje da su maltretirali i prebili oštećenog M.B., a potom ga primoravali da na Fejsbuku uputi izvinjenje ovoj grupi zbog ranije ostavljenih komentara.

Foto:[email protected]/boris.miklus

Dva njihova pripadnika uhapšena su i u septembru ove godine, nakon što su urinirali na ulazu u prostorije „Impakt hab“ u Beogradu, gde se održavao „Prajd forum“, rekao je član Organizacionog odbora „Beograd prajda“ Marko Mihailović.

Organizacije koje su zabranjene

„Nacionalni stroj“ i „Otačastveni pokret Obraz“, dve su ultradesničarske organizacije čije delovanje je zabranio Ustavni Sud Srbije 2011. odnosno 2012. godine zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, odnosno zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje. Za razliku od ove dve organizacije, Ustavni sud je odbio predlog 2012. godine da se zabrani „Srpski narodni pokret 1389“ i „SNP „Naši“.

BONUS VIDEO: Peticija Zvezdana Jovanovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar