Kragujevac, prihvatilište, azil za pse, vlasnik mučio životinje, mučitelj životinja, pasa, hapšenje
Foto: MUP

Volonteri u azilu za pse „Vučjak” i prijatelji vlasnika azila Dejana Gačića, koji je uhapšen u noći između četvrtka i petka,17. i 18. juna, pod optužbom da je zlostavljao životinje, organizovali su danas u Kragujevcu skup podrške.

Oni su novinarima pokazali, kako tvrde, lokvu krvi, koja je ostala u lokalu u Ulici save Kovačevića (u kome je Gačić planirao da otvori pet šop) koja je ostala nakon što je policija te noći uhapsila Gačića, povredivši pri tom njegovog radnika, vozača zaduženog za prevoz pasa iz azila kod veterinara.

Većina okupljenih rekla je da želi da se sazna „istina”, koja je drugačija od one koja je mogla da se čuje u medijima i sazna iz zvaničnih saopštenja MUP-a.

Okupljeni su iznosili svoja iskustva sa azilom „Vučjak” koja su bila pozitivna: da je lečio pse, da su imali veterinarsku negu, da je bio predusretljiv… Skup koji je organizovan danas popodne sve vreme je uživo prenosio portal „Glas Šumadije”.

Dok su oni govorili, telfonom su ih snimale osobe za koje su pretpostavili da su pripadnici grupe „Levijatan”, koja je Gačića i prijavila a okupljeni su izneli tezu da iza svega ne stoji nehuman odnos Gačića i zaposlenih u azilu, mučenje i ubijanje pasa već njegov sukob sa ovom organizacijom.

Dejanova supruga Tatjana pozvala je policiju, pa skup je, nakon toga nadgledala i policija.

No, tu se „stvar sa policijom nije završila”.

Jedan deo okupljenih sa novinarima otišao je do sela Čumić u blizini Kragujevca da im na licu mesta pokažu kakva je tamo situacija i demantuju brojne natpise medija koji su izveštavali da su psi u azilu „Vučjak” ubijani i mučeni.

Međutim tamo su se pojavili pripadnici policije koji nisu dali nikome da uđe u krug azila pa čask ni Gačićevoj supruzi.

Na pitanje okupljenih u Čumiću, ko im je izdao takvo naređenje i kako mogu nekome da zabrane ulaz u njegov privatan posed (Gačićevoj supruzi) policajci su počeli da legitimišu okupljene.

Po rečima građana koji su bili u Čumiću pristup u azil nije dozvoljen ni zaposlenima pa je tamo sve vreme samo jedan radnik koji se već treći dan brine sam o psima.

Potom su se građani koji su davali podršku Gačiću vratili u Kragujevac i protest nastavili ispred zgrade Suda gde im se priključilo još Kragujevčana i onih koji žele da se sazna prava istina o Gačićevom tretmanu životinja i azilu „Vučjak”.

Oni su (a, bilo ih je još više nego u popodnevnim satima u Ulici Save Kovačevića) iznosili svoja iskustva sa uhapšenim Gačićem, kome je juče, u subotu, 19. juna određen pritvor od 30 dana, a niko im se nije zvanično obratio.

Čitav slučaj odjeknuo je pre dva dana u petak jutro kada se povodom njega oglasio i sam ministar policije Aleksandar Vuli.

Prorežimski mediji i tabloidi zasuli su javnost naslovima tipa „Uhapšen mučitelj pasa” i slično ali su se na društvenim mrežama takođe odmah oglasili Kragujevčani i prijetlji životinja koji su istog momenta te navode demantovali, pričajući da je čitav slučaj nameštaljka.

Kao razlog za ovakvo „smeštanje” navodili su se različiti razlozi („izvori” društvene mreže) od Gačićevog sukoba sa radnikom koji je pustio u javnost snimke koji su ili montirani ili čak i nisu iz azila pa do sukoba sa „Levijatanom” koji tinja već neko vreme.

Istoga dana, oglasili su se preko društvenih mreža i portala „Glas Šumadije” i sami radnici Azila za pse „Vučjak” u selu Čumić u neverici su nakon hapšenja vlasnika azila četrdesetdevetogodišnjeg Dejan Gačića.

Oni su prvi reagovali izričito tvrdeći da je u pitanju „nameštaljka”, „gnusna laž” i „prevara” i da Gačić koji se sumnjiči da je mučio i ubijao pse, nikada nije udario a kamoli ubio neku životinju. Oni su tada apelovali na javnost zabrinuti kako za svoju egzistenciju tako i za sudbinu 1.200 pasa u azilu za koje se odmah proneo glas po Kragujevcu da će biti „uspavani”.

U trenutku zaključenja teksta u 21 sat, protest pred zgradom kragujevačkog Suda gde se nalazi preko 30 okupljenih a počeli su da im se priključuju i građani iz drugih mesta (poput Velike Plane) koji su se o protestu informisali preko snimaka na društvenim mrežama i došli da podrže Gačića (i traže njegovo oslobađanje) i Kragujevčane koji protestuju u centru grada već više od šest sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar