FOTO: SCREENSHOT; MUP Srbije; Privatna arhiva; E-stock

Ubistvo vođa "Janjičara" Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi do danas nije rasvetljeno, a istraga zločina tapka u mestu od 2016. godine kada je likvidiran u automobilu, nedaleko od zatvora u Bačvanskoj ulici u Beogradu. Novi detalji o likvidaciji, kao i imena onih koji stoje iza likvidacije, otkrio je KRIK koji je objavio detalje sa sastanka koji je Stankovićev bliski prijatelj i pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković održao sa članovima kriminalne grupe, a na kojem je naveo da je Saleta Mutavog koštalo života to što je uvredio ubijenog vođu škaljarskog klana.

Vučković je na sastanku koji je održao decembra 2018. godine sa pripadnicima kriminalne grupe, kojom je rukovodio, otkrio svoja saznanja o ubistvu Stankovića, poput toga da je likvidaciju naručio šef crnogorskog škaljarskog klana Jovan Vukotić, a povod za to je bilo nekoliko poteza koje je vođa „Janjičara“ učinio pre likvidacije – uvreda vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, ali i prebijanje visokopozicioniranog škaljarca Ivana Pavlovića zvanog Iker i Kapetan.

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

„Oni odvale Ikera. Sutradan, on (Stanković) meni kaže ovako: ‘Brate, ovo je moralo da se uradi, ovo je udar na porodicu, na čast moju, na ovo, na ono’. Ja rekoh: ‘Jesi ti siguran da je to baš tako kako si ti zamislio? Je l’ taj čovek ima bilo kakve veze ili na bilo koji način tebe ugrožava?’ Kaže on: ‘Siguran sam.’ Prođe dva dana, on mene zove i kaže: ‘Brate, sve si bio u pravu, pretero sam, nije ovo trebalo da se desi’“, rekao je Vučković na sastanku, a potom napomenuo da prebijanje Ikera, ipak, nije direktno dovelo do Stankovićevog ubistva.

Pročitajte još:

Pavlović je pretučen krajem 2016. godine, nedaleko od splavova ispod „Gazele“ petorica mladića, koji su se lažno predstavili kao policajci. Kako su mediji tada prenosili, napadači koji su bili u civilu, Ikeru su pokazali lažne policijske isprave, a zatim ga pretukli. Polomili su mu rebra i jagodične kosti.

Foto:E-stock

Kako su tada beogradski mediji izveštavali, tukli su ga rukama i nogama, ali i drškom pištolja. Od njega su oteli ključeve od automobila, stana, lična dokumenta i novac, 1.000 evra i 20.000 dinara. Inspektorima je u bolnici ispričao da je pomislio da je reč o policajcima i da je zato izvadio novčanik.

Ipak, nakon što je oboren na pod, shvatio je da se radi o lažnim policajcima.

Automobil na ime Šarićevog saradnika

U to vreme, Iker je bio dobro poznat istražnim organima. On je 2009. godine godine hapšen zbog šverca kokaina iz Argentine i Brazila do luka u Italiji, Belgiji i Holandiji. Njegovo hapšenje izvedeno je nekoliko dana nakon što je u garaži u centru Beograda otkriveno da je pod njegov „maserati“ postavljena bomba.

darko

Interesantno je i da je bombu otkrila njegova supruga, a papiri za automobil u to vreme su se vodili na ime Gorana Sokovića, saradnika Darka Šarića.

Pavlović je u pritvoru je proveo nekoliko godine, sve dok 2013. nije pušten na slobodu uz jemstvo od 600.000 evra.

Pročitajte još:

Zbog šverca droge izrečena mu je višegodišnja kazna zatvora, a ono što je posebno zanimljivo jeste da je čak godinu dana izbegao izvršenje kazne zbog poslovnih obaveza. Ipak, to ga nije sprečilo da u međuvremenu ide u provod, a upravo je posle jednog i pretučen ispred splava. Pavlović se trenutno nalazi u Crnoj Gori gde služi zatvorsku kaznu.

Zagrljen pevao Vukotiću

Ipak, sledeći Stankovićev potez – kada je uvredio šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića – koštao ga je života. Prema Vučkovićevim tvrdnjama, Stanković je pevao neku pesmu koju je posvetio šefu škaljaraca, sa namerom da ga omalovaži. To je bila kap koja je prelila čašu, rekao je na sastanku Vučković.

Jovan Vukotić Foto: MUP Srbije

„Iste te nedelje (kada je Iker prebijen), pevali su ovo za Vukotića, što je bila inicijalna kapisla da ovaj da pare da ga ubiju”, objasnio je Vučković.

„Pevali su pesmu on i (Vladimir) Roganović, grlili se, samo su to uradili. I ovaj (Vukotić) rek’o: ‘Zbog toga ćeš 10 metaka u glavu da dobiješ’. Nije ni zbog Ikerovih batina, Iker će naknadno da nas osudi.”

Inače, vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić ubijen je septembra prošle godine u Istanbulu, u Turskoj. Napadači su ga izrešetali dok se nalazio u kolima sa porodicom, a zbog njegove likvidacije uhapšeno je više osoba, mahom pripadnika kavačkog klana, ali i kriminalaca koji su sa pomenutom grupom sarađivali.

Na optužnici sa Belivukom

Podsetimo, KRIK je nedavno objavio audio snimak razgovara sa sastanka koji je žandarm Nenad Vučković držao sa pripadnicima kriminalne grupe. Pomenuti sastanak telefonom je snimio Vladimir Greg, koji se trenutno nalazi na optužnici zajedno za klanom Veljka Belivuka.

Na sastanku je Vučković govorio o pogrešnim potezima koje je kriminalna grupa napravila u prethodnom periodu, poput prebijanja vođe klana „Amerika“ Zorana Jakšića, ali i ubistvu Aleksandra Stankovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar