Foto: Nemanja Jovanović

Slučaj bespravnog rušenja nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u centralnom beogradskom kvartu Savamala, dogodio se u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, kada su vlasnici brojnih lokala ostali bez svojih radnji. Ipak, oni koji su uspeli da se odupru ovom bespravnom i nezakonitom rušenju, četiri godine kasnije i dalje žive u strahu, zbog čega izbegavaju da javno govore o čitavom slučaju.

Jedan od tih vlasnika, koji zbog svoje bezbednosti zahteva da ostane anoniman i čija radnja i dalje odoleva svim mogućim pritiscima, kaže za portal Nova.rs da je on tog aprila „pukom srećom uspeo da izbegne rušenje“.

„I moj lokal bi te noći bio srušen, ali su mislili da će sa mnom uspeti da se „dogovore“. Taktički sam išao na to, odnosno da steknu takav utisak, jer sam znao da će kad-tad doći do situacije koja se dogodila te večeri. Na sreću, ja i dalje radim ovde, jedino što ne želim više medijski da se oglašavam, jer, znate kako, te mušice se odmah sjate na vas“, priča naš sagovornik.

Foto: Nemanja Jovanović

Kako ističe cela saga oko rušenja u Savamaloj počela je mnogo pre samog čina, iako javnost u Srbiji drugačije misli.

„Nuđeno nam je da prodamo svoje objekte, a cena po kvadratu je bila smešna. Pogotovo ako uzmete u obzir činjenicu da sam, govorim u svoje ime, ceo život uredno plaćao porez po kvadratu i to po mnogo većoj ceni od one koju su oni nudili. Nakon rušenja tih objekata dobijao sam gomilu pretnji, dolazili su mi razni ljudi u radnju, nudili svašta samo da napustim ovaj lokal. Neću! Ovo je moj otac napravio, ja sam nastavio i niko mi neće oduzeti nešto što je moje“ ističe vlasnik.

Kako dodaje, poslednji incident dogodio se 2018., dve godine nakon rušenja.

„Tada su mi „slučajno“ radnici koji su rušili objekat pored mog, oštetili zid. Ipak, nakon toga više niko nije dolazio. Videćemo dokle će ovo da traje, jedno je sigurno – ja se odavde neću pomeriti, jer sve što radim, radim u skladu sa zakonom i posedujem sve potrebne dozvole“, ističe on.

Podsetimo, zbog bespravnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u centru Beogradu niko nikada nije odgovarao, a ni posle četiri godine nisu identifikovani famozni fantomi koji su te večeri upali sa bagerima u ovaj kvart. Predsednik Republike Srbije Aleksadar Vučić izjavio je da iza ovog čina stoje „kompletni idioti“, a potom i gradska vlast Beograda.

Ipak, istraga o pravim krivcima još uvek tapka u mestu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare