Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV; Goran Srdanov/Nova.rs

"Samo tokom 2019. godine, Udruženje sudija i tužilaca na čijem čelu je Nenad Stefanović objavilo je čak 191 saopštenje ili izjavu kojom kritikuje Državno veće tužilaca, čiji sam izborni član. Pa da je nekog hvalio, bilo bi mnogo", izjavio je zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić za nedeljnik NIN.

Tužilac Goran Ilić, odgovorio je na tekst višeg tužioca u Beogradu, Nenada Stefanovića u tekstu koji prenosi nedeljnik NIN.

„Odgovarajući na autorski tekst novinara Vuka Cvijića Partijski komesar u tužilaštvu, objavljen u NIN-u 9. marta, Nenad Stefanović, u svojoj obuzetosti, deo odgovora je posvetio meni. Dakle, Vuku Cvijiću odgovara, a meni prigovara. S obzirom na to da dugo traje, prinuđen sam da iznesem priloge za istoriju te obuzetosti“, napisao ja Ilić“, napisao je Ilić.

Pročitajte još:

„U odgovoru na tekst objavljen u NIN-u, Nenad Stefanović objašnjava da nije tačno da me je napadao, već me je „argumentovano kritikovao“. Evo par činjenica o toj „argumentovanoj kritici“. Samo tokom 2019. Udruženje sudija i tužilaca i predsednik tog udruženja Nenad Stefanović imali su najmanje 101 saopštenje ili izjavu u kojima se kritikuju izborni članovi Državnog veća tužilaca (u to vreme sam izborni član DVT-a) ili ja lično u tadašnjem svojstvu poverenika za samostalnost javnog tužilaštva. Sva ta saopštenja i izjave su po nekoliko puta prenete u medijima. Da nekoga nekoliko stotina puta tokom godine pohvalite, bilo bi previše, a kada nekoliko stotina puta nekoga javno kritikujete i omalovažavate, radi se o besomučnoj kampanji“, objašnjava Goran Ilić.

Goran Ilić Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„Stefanovićevu „argumentovanu“ kritiku Gorana Ilića „koju je sprovodilo njegovo Udruženje sudija i tužilaca i on lično“, Građanske inicijative, relevantna nevladina organizacija, u godišnjem izveštaju je ocenila kao „primer“ konstantne kampanje protiv pojedinca (https://nuns.rs/tabloidni-udar-na-integritet-sudstva/). U svom saopštenju Evropsko udruženje sudija i tužilaca Medel navodi da su „sliku pritisaka na javno tužilaštvo upotpunile brojne … prijave Agenciji za borbu protiv korupcije koje su podnete protiv izbornih članova Državnog veća tužilaca i čiju sadržinu redovno objavljuju pojedini mediji“ (https://www.cepris.org/najnovije-vesti/evropsko-udruzenje-sudija-i-tuzilaca-zabrinuto-za-srpsko-pravosuđe/)… Imate pravo samo jednom da pogađate ko je podnosio prijave Agenciji? Udruženje sudija i tužilaca, sa Nenadom Stefanovićem na čelu (vidi Kurir od 31. avgusta 2019)“, navodi Ilić u svom odgovoru Nenadu Stefanoviću.

Ceo odgovor Gorana Ilića višem tužiocu u Beogradu Nenadu Stefanoviću možete pročitati u nedeljniku NIN.

BONUS VIDEO: Tužiteljka Bojana Savović koju je smenio Viši tužilac Nenad Stefanović zbog afere u EPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar