Foto: Petar Lazović

Iako je sporni Zakon o policiji povučen, kojim je MUP Srbije mislio da uvede 8.000 kamera i tako izvrši totalni nadzor građana Srbije, postavlja se pitanje šta će sada biti sa onim koje su već instalirane na ulicama. MUP godinama unazad nabavlja i postavlja pomenute kamere, a kako za list Nova ističe advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, građani Srbije moraju da od nadležnih dobiju eksplicitno uveravanje da te kamere zaista ne funkcionišu, odnosno da ne snimaju.

Rukovodstvo MUP Srbije je već 2019. godine nabavilo i instaliralo, pre svega, po beogradskim ulicama, hiljade kamera kineskog proizvođača „Huavei“, kao i program za automatsko prepoznavanje lica, a detalji pomenute javne nabavke, koja je sprovedena na osnovu memoranduma između Srbije i Kine, i dan danas je tajna.

Pročitajte još:

Nekoliko godina kasnije, MUP je postavljanje ovih kamera pokušao da „legalizuje“ uvođenjem novog Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je povučen zbog brojnih spornih odredbi, a kojima se krše ljudska prava, pre svega, pravo na privatnost. Jedna od spornih članova odnosi se upravo na pomenute kamere i uvođenje totalnog nadzora građana, a Šabić za list Nova ističe da je projekat od samog početka bio pun nejasnoća.

„Još u vreme kada sam ja bio Poverenik za informacije od javnog značaja 2017. godine počela je instalacija tog projekta „Siguran grad“, koji se najpre odnosio na Beograd, a plan je bio da se proširi na celu Srbiju. Tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović je sa kineskim partnerima počeo da radi na pomenutom programu, koji je od samog početka za javnost bio skriven. Nismo znali broj kamera, njihov potencijal, resurse, kakav je to sistem, odnosno, praktično sve je bilo tajna, koja je to ostala do danas. Iako je MUP, po tada važećem zakonu, bio dužan da zatraži mišljenje od Poverenika o pomenutim informacionim tehnologijama, oni to od mene nisu tražili“, ističe Šabić.

Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako navodi, MUP je kasnije od novog Poverenika, ipak, zatražio mišljenje, koje je bilo negativno.

„Poverenik je dao mišljenje da nema zakonskog osnova za primenu takve tehnologije. Međutim, definitivno se radilo na tom projektu i ignorisalo se mišljenje, tako da MUP nije odgovarao ni na kakva pitanja. Inicijalni broj od 1.000 kamera je vremenom došao do 8.000, a izvesno je da mi ni dan danas ne znamo koliko je kamera“, kaže Šabić i dodaje:

Pročitajte još:

„Sećam se da je bivši ministar MUP jednom prilikom pompezno izjavio da imaju nameru da pokriju svaku ulicu, ulaz i prolaz, što je direktna asocijacija na Džorža Orvela i totalni nadzor, poput Velikog brata. Sad imamo situaciju da ne znamo detalje o kamerama, ali ih imamo, iako u našem zakonu nema osnova za to“, ističe advokat.

Ističe da je MUP sada dušan da odgovori građanima da li ih snimaju, bez da za tako nešto postoje zakonski uslovi.

„Očigledno je da je naš MUP pokušao kamere da nam na brzinu legalizuje. U jednoj uređenoj državi bi se automatski isključila svaka mogućnost primene takve tehnologije, a mi ne znamo da li se ona koristi. Moramo dobiti eksplicitno uveravanje nadležnih, i to pod pretpostavkom pune odgovornosti, da ta tehnologija nije u primeni, niti će biti, makar u narednom periodu“, kaže Šabić.

Foto: Petar Lazović

Bivši poverenik dodaje i da je veliki problem to što mi ne znamo da li je MUP zaista odustao od kamera ili je reč o „privremenoj pauzi“.

Podsetimo, sporni Zakon o policiji, kojim se povećavaju ovlašćenja policajaca na uštrb prava građana, povučen je nakon oštre kritike javnosti. Sem totalnog nadzora, Zakon je predviđao niz spornih odredbi poput toga da ministar policije Aleksandar Vulin može da po potrebi neku formaciju proglasi policijom.

Žalba 15 meseci kod Poverenika

Iz „Share“ Fondacije rekli su ranije za naš lista da njihov upit Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji se tiče detalja o spornoj nabavci kamera, stoji već 15 meseci kod Poverenika za informacije od javnog značaja, nakon što je MUP odbio da im, u ponovljenom postupku, dostavi odgovore na tražena pitanja.

BONUS video: Uhapšen osumnjičeni vozač iz Zemuna

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare