Foto: Petar Lazović

Sporni Zakon o policiji, putem koga je ministar policije Aleksandar Vulin hteo da uvede sistem totalnog video-nadzora i automatskog prepoznavanja lica građana pomoću kamera kupljenih 2019. godine, je povučen, a do danas nije poznato koliko je MUP Srbije platio pomenutu javnu nabavku. Iz "Share" Fondacije kažu za Nova.rs da njihov upit, koji se tiče detalja o spornoj nabavci, stoji već 15 meseci kod Poverenika za informacije od javnog značaja, nakon što je MUP odbio da im dostavi odgovore na tražena pitanja.

Danilo Krivokapić, iz „Share“ Fondacije, ističe za naš portal da već duže vreme ukazuju na problem sa pomenutim sistemom video-nadzora, koji je MUP RS nabavio 2019. godine, na osnovu memoranduma između Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije „Huavei“.

Reč je o kamerama koje je trebalo da služe za nadzor građana, međutim, pitanje je šta će sa njima biti s obzirom da je sporni Zakon o unutrašnjim poslovima povučen, posle oštre kritike javnosti. Upravo pomoću njega je planirana i legalizacija masovnog biometrijskog nadzora.

Naime, 1.000 kamera se već nalazi na ulicama Beograda, a reč je o 8.000 predviđenih.

Krivokapić za naš portal ističe da njihova Fondacija mesecima pokušava da sazna sve detalje o nabavci kamera, ali bezuspešno – MUP ih je odbio, a njihova žalba 15 meseci stoji kod Poverenika.

„Pokušali smo da saznamo sve detalje o nabavci, koliko je ona iznosila, šta je tačno obuhvatila, ali odgovore do danas nismo dobili“, kaže Krivokapić za Nova.rs.

Danilo Krivokapić Foto: N1

Iz pomenute Fondacije prosledili su nam i zahtev koji su uputili MUP.

„Dana 29.05.2019. godine podneli smo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije. Dana 07.06.2019. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenje kojim se zahteva dopuna zahteva za pristup informacijama od javnog značaja Share Fondacije, odnosno navodi se da u prvobitnom zahtevu nisu precizno opisane tražene informacije, te da je neophodno navesti koje su to informacije od javnog značaja eventualno sadržane u traženim dokumentima koji su predmet zahteva. Dana 19.06.2019 godine, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije poslali smo dopunu sa sledećim zahtevima:

Pročitajte još:

1. Da nas obaveste, odnosno pruže informaciju da li postoji dokument koji sadrži projekat “Sigurno društvo” i ukoliko postoji, zahtevamo pristup svim informacijama koje su sadržane u ovom dokumentu, odnosno dostavljanje kopije ovog dokumenta,

2. Da nam dostave sve informacije sadržane u Memorandum o razumevanju zaključenom između Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije Huawei Technologies Co, Ltd , od dana 17.12.2014. godine, odnosno da nam dostave kopiju ovog dokumenta,

3. Da nam dostave sve informacije sadržane u Sporazumu o strateškom partnerstvu za uvođenje eLTE tehnologija i rešenja za “bezbedan grad” u sistemima javne bezbednosti, zaključenog između Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije Huawei Technologies Co, Ltd od dana 07.2.2017. godine, na koji je prethodno data saglasnost Vlade Republike Srbije, Zaključkom 05 broj 337-12737/16 od 29.12.2016. godine, odnosno da nam dostave kopiju ovog dokumenta,

4. Da nas obaveste, odnosno pruže informaciju da li postoji dokument koji sadrži navedena rešenja za “bezbedan grad” i ukoliko postoji, zahtevamo pristup svim informacijama koje su sadržane u ovom dokumentu, odnosno dostavljanje kopije ovog dokumenta,

5. Da nam dostave sve informacije sadržane u Ugovoru koji se odnosi na kapitalne izdatke i zahteve plaćanja u više godina za projekat “Video nadzor u saobraćaju- Faza II”, na koji je Zaključkom data saglasnost Vlade Republike Srbije Ministarstvu unutrašnjih poslova da preuzme obaveze po tom ugovoru, odnosno da nam dostave kopiju ovog dokumenta,

Foto: Petar Lazović

6. Da nas obaveste, odnosno pruže informaciju da li postoji dokument koji sadrži kapitalni projekat “Video nadzor u saobraćaju – Faza II” i ukoliko postoji, zahtevamo pristup svim informacijama koje su sadržane u ovom dokumentu, odnosno dostavljanje kopije ovog dokumenta.

Pročitajte još:

7. Da nam dostave sve informacije sadržane u Ugovoru o prodaji neposrednom pogodbom za nabavku sistema video nadzora, između Ministarstva unutrašnjih poslova i Huawei Technologies Co. Ltd, sa sedištem u Administration building, Huawei base, LongGang, Shenzhen 518129, N.R. Kina, odnosno privrednim društvom Huawei Technologies d.o.o. Beograd za koji je Zaključkom Vlade Republike Srbije data saglasnost“, navode iz Fondacije.

Ipak, 2. jula 2019. Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenje kojim su odbili njihov zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. U rešenju se navodi da MUP nalazi da podnošenje navedenog zahteva predstavlja zloupotrebu prava na pristup informacijama od javnog značaja predviđenu članom 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Na to rešenje je „Share“ Fondacija podnela 22. jula 2019. žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je poništio rešenje MUP i predmet vratio na ponovolno odlučivanje.

U ponovljenom postupku, Ministarstvo unutrašnjih poslova 01.07.2020. donelo rešenje kojim je opet odbilo predmetni zahtev „Share“ Fondacije za pristup informacijama od javnog značaja od 29.05.2019. godine. Međutim, u predmetnom ponovljenom postupku ministarstvo nije postupilo u skladu sa rešenjem Poverenika.

„Share“ Fondacija je potom ponovo uložila žalbu, koja već 15 meseci stoji kod Poverenika.

BONUS video: Demonstracije: Policija napada građane i novinare

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare